På med ryggan – dags för öventyr!

Av: Annika Goldhammer

Publicerad:
Uppdaterad:

Kryssa fram i Thailands övärld – vi lotsar dig rätt

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Skepp ohoj! Vi lämnar Koh Maak, grannö till Koh Chang, för att göra nya strandhugg.

Palmerna vajar i vinden och stranden ligger nästan öde. Vi är bara en kort båtresa från livliga charterön Koh Chang – men det känns som en annan värld.

Resa drog till havs för en upptäcksfärd bland 51 öar i den thailändska skärgården.

Häng med på öluff!

Nya Resa säljs med Aftonbladet tisdag-onsdag 4-5 november.
Nya Resa säljs med Aftonbladet tisdag-onsdag 4-5 november.

Motorn på den lilla fiskebåten har precis slutat surra. Det blir plötsligt påtagligt tyst. Vi sitter inte i sjön, men väl mitt i Siam-viken, ett par timmars båtresa söder om Koh Chang. Vår kapten muttrar något på thai och baxar fram en stor dunk bensin. Ett par minuter senare puttrar motorn i gång igen och vi styr vidare mot Koh Rayang.

Koh… vad?

Orsaken till att du förmodligen inte har hört talas om ön tidigare är att de som har varit här helst vill behålla ön för sig själva. Vi behöver bara några minuter på ön för att förstå varför.

”Bästa stranden på hela resan”

Så fort vi har hoppat i land möts vi av en lika ljus som mjuk strand och en parad av höga, smala palmer. De lätträknade bambusolstolarna står glest. I två av dem sitter två svenska systrar med varsin pocketbok.

– Vi har åkt från Koh Chang till Koh Maak och därifrån hit. Det här är den bästa och mest avslappnade stranden på hela resan – perfekt för vår sista dag, säger Carola Froby, 26.

Till höger om stranden leder en kort hängbro över till en hög klippa.

”Don’t clamb (Dangere)” står det på en handskriven träskylt som är uppspikad på berget. Klippklättring är förmodligen den enda faran på den här ön, tillsammans med fallande kokosnötter. Här finns ingen väg, ingen bar och ingen trängsel. Bara en resort med några bungalows, en restaurang, ett par kajaker och en sällsynt avslappnad atmosfär.

Vi lämnar ön med känslan av att ha varit på snabbretreat.

Koh Rayang är bara en av alla öar som gömmer sig i den marina nationalparken runt Koh Chang.

”Som att sova på zoo”

Några dagar tidigare började vi vår öluff med att ta båten som går allra längst bort. Vi hamnade på Koh Kood.

Trots att det är Thailands fjärde största ö är det en av landets minst turistifierade öar. Stora delar av ön är täckt av tät djungel. Vi möter nästan fler djur än människor.

– Första nätterna här sov jag knappt alls. Det var som att försöka sova på ett zoo, säger Harvey Rogers som arbetar på Away, en av öns nyaste resorter.

Vill man inte leka David Atten-borough i djungeln eller besöka den lilla fiskebyn Ao Salad finns det egentligen bara en sak att göra på Koh Kood – leta efter den ultimata, thailändska stranden. Här finns flera kandidater. Men vi saknar skattjaktskartorna som ska leda oss dit – ytterligare ett bevis på att Koh Kood inte är van vid turister.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN