Billigaste resorna på höst- och jullovet

Av: 

Anders Hedberg

Resa

Aftonbladet Resa har kartlagt charterbolagens utbud och priser

Sommarlovet har precis tagit slut – men det är redan hög tid att blicka fram mot höst- och jullov, om du tänkt byta regn och rusk mot strand och sol.

Aftonbladet Resa har kartlagt charterjättarnas utbud och priser.

Den avstannande högkonjunkturen har inte märkts av i resebranschen än. Efter en riktigt bra sommar väntar nu en vintersäsong som kan slå nya rekord för de stora charterbolagen.

– Vi ser inga tecken på att folk slutar efterfråga dyra resor. Bokningsmässigt ligger vi bättre till än i fjol, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Liknande tongångar hörs från de övriga jättarna.

Längtar till Thailand

Thailand är, liksom de senaste åren, glödhett även i vinter. Egypten har också kommit starkt tillbaka efter en svacka ett par år.

– Efterfrågan på resmål som ligger tillräckligt nära för att kunna vara borta bara en vecka, som Egypten, kommer att öka, tror Kajsa Moström.

Trenden går också mot att fler satsar mer pengar på sin vinter- än sommarsemester.

– Ungefär hälften gör numera sin huvudreseinvestering under vintern istället för sommaren, säger Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson.

Dyrare boende

En annan trend är att fler prioriterar bra boende på resmålet.

– Hotellet är oerhört viktigt för svenskarna i dag. Hotell med många stjärnor går först. Man vill vara säker att få det man vill ha. säger Lisa.Thorngren, pressansvarig på Ving.

Aftonbladet Resa har kartlagt charterläget under de kommande tre skolloven. Räkna inte med att göra några klipp här, höst- och jullovet hör till årets dyraste veckor att resa iväg. Mycket är redan bokat och priserna på det som är kvar är höga.

I år är också jullovet extra bra för alla arbetstagare, eftersom några få klämdagar ger en hel räcka lediga dagar (se separat ruta här intill).

HÖSTLOVET

Apollo

– Nio av tio resor är sålda, säger informationschefen Kajsa Moström.

– Det som finns kvar är destinationer i Medelhavet, typ Kreta, Rhodos och Aten. Dessutom har vi satt in ett extraflyg till Gran Canaria från Stockholm den 25 oktober.

Men den som vill resa med det flyget får lägga upp 6 198 kr per person och bo ospecificerat. Dessutom är resan bara fem dagar.

– Höstlovet är en av årets allra dyraste veckor, konstaterar Kajsa Moström.

Fritidsresor

– Tre av fyra resor bokade. Bäst bokat är Egypten och Thailand, säger informatör Peter Hellström.

– Annars är det störst chans att komma iväg till Kanarieöarna.

Fritidsresor kör extraflyg till Turkiet (Antalya/Alanya-området) och Kreta den 25 oktober från Stockholm, totalt 600 platser. Prisexempel: Kreta 3434 kr per person med boende på mellanklashotell. Turkiet 4798 kr för niodagarsresa med boende på mellanklasshotell.

Solresor

– Det är så gott som fullt, det kan finnas någon ströplats kvar, säger informationschefen Pauline Berndtsson.

Ett par möjliga resor lyckas hon dock vaska fram: Till Teneriffa från Göteborg den 26 oktober, en vecka på fyrstjärnigt hotell för 9795 kr per person i delat dubbelrum.

Från Malmö går det att åka den 25 oktober till Gran Canaria och bo femstjärnigt för 9990 kr per person.

Ving

– Inget är helt slut, man brukar alltid få tag på en rea. Populärast är Egypten och Kanarieöarna, säger Lisa Thorngren, pressansvarig på Ving.

– På Cypern och i Turkiet är det fortfarande badvarmt och här är det också välbokat. Till Mallorca finns det däremot resor för runt 4 500 kr med boende på bra hotell.

Ving har också en höstlovsspecial till Gambia på Afrikas västkust. Resan är nio dagar lång med avresa den 26 oktober från Stockholm och kostar från 6800 kr per person med boende på mellanklasshotell.

– Ett tips för dem som bor i södra Sverige är att flyga från Köpenhamn på höstlovet. Danskarna har ju inget höstlov, säger Lisa Thorngren.

JULLOVET

Apollo

– Det är kört om man vill åka till Thailand, Vietnam eller Florida över jul och nyår, där är allt slut. Vill man bara vara borta en vecka kan det finnas platser kvar, säger Kajsa Moström.

Slutsålt är det också till Sharm El-Sheik och Hurghada i Egypten över jul. Däremot går det att åka till Marsa Alam, som är ny ort i Egypten för Apollo i år. En vecka med avresa den 21 eller 28 december kostar 9063 kr på trestjärnigt hotell. Två veckor över jul och nyår kostar 13 998 kr per person.

Till Kanarieöarna finns det också platser kvar, både en och två veckor.

Fritidsresor

Även här är långväga resmål som Thailand, Mauritius och Mexiko hårt bokade med endast enstaka platser kvar. Vill man bara vara borta en vecka är chanserna större, till Kaneriöarna och Kap Verde finns resor kvar.

Prisexempel från Stockholm: Kap Verde 9698 kr per person, avresa från Stockholm 22 december, boende på mellanklasshotell.

Prisexempel från Göteborg: Gran Canaria en vecka 6798 kr per person med avresa 18 december, två veckor till Egypten 7298 kr per person med avresa 19 december.

Solresor

– Det finns en del kvar till Egypten och till några av Kanarieöarna. Men till Thailand är det i princip slut, säger Pauline Berndtsson.

Prisexempel, Kanarieöarna: Paketpris för två vuxna + två barn (upp till tolv år) till Fuerteventura 35212 kr, boende på fyrstjärnigt all inclusive-hotell. Avresa från Malmö 22 december.

Prisexempel, Egypten: Paketpris för två vuxna + två barn till Hurghada 29198 kr, boende på trestjärnigt all inclusive-hotell. Avresa från Malmö 19 december.

Ving

– Till långväga resmål som Phuket, Florida, Brasilien och Mexiko är det nästan helt kört, här finns mest ströplatser, säger Lisa Thorngren.

– Till Kanarieöarna och Egypten är chansen större. Och kan man tänka sig att åka på jul- eller nyårsafton kan man hitta platser.

Prisexempel, Egypten: 10175 kr per person för två veckor i Hurghada med avresa 19 december, en vecka för 6675 kr med samma avresedag. I bägge fallen boende i delat dubbelrum med frukost på trestjärniga The Grand Hotel.

Prisexempel, Kanarieöarna: 10575 kr per person för två veckor på Gran Canaria med avresa 20 december, 7325 kr för en vecka. Boende i tvårumslägenhet i Puerto Rico.

SPORTLOVET

Här är det ännu inga problem att hitta var sig skid- eller solresor, bokningarna brukar komma igång på allvar först i september-oktober.

Dessutom är sportlovet utspritt över flera veckor, ett spartips kan vara att välja avresa från en ort som inte har sportlov när man själv har.

Ladda ner resguider!

Reseguider - Ladda hem och ta med - Aftonbladet

Så maxar du julledigheten

Jul- och nyårsafton ligger i år på en onsdag. Du som jobbar vanligt måndag-fredag-schema kan alltså, genom att ta några få klämdagar ledigt, få en riktigt lång ledighet att resa iväg på.

Julveckan

Ta ledigt måndag 22 och tisdag 23 december så blir du ledig hela veckan.

Nyårsveckan

Ta ledigt måndag 29 och tisdag 30 december samt fredag 2 januari så blir du ledig hela veckan.

Jullov XL

Tisdag 6 januari är också helgdag, tar du ledigt de fem klämdagarna ovan samt måndag 5 januari kan du alltså vara ledig 18 dagar i rad!

Publisert: