Ta en öl - för miljöns skull

RESA

Snart har London 12 ekologiska pubar

1 av 2 | Foto: Geetie Singh och Esther Boulton har tre ekopubar i London.

Gör en insats för miljön, drick en öl - och slipp baksmälla. Londons ekologiska pubar är i dag tre till antalet, men nio till är redan planerade.

Trots att en eko-öl kostar ungefär en femma mer än en vanlig pint - räkna med 40-45 kronor - har pubarna blivit en succé.

Bakom satsningen står Geetie Singh och Esther Boulton, vänner sedan barndomen.

Ett stort intresse för miljö i kombination med bra mat och kunskapen om hur många liter öl som rinner genom brittiska strupar varje dygn, ledde till idén att öppna en annorlunda pub.

Inte bara maten, utan även ölet är ekologiskt, helt fritt från besprutad malt, tillsatser och konserveringsmedel.

Årets affärskvinnor

För tre år sedan slogs dörrarna upp till världens första ekologiska gastro-pub, The Duke of Cambridge, som strax fick sällskap av två till. I fjol utsågs Geetie Singh och Esther Boulton till årets affärskvinnor i Storbritannien.

När första puben öppnades, fanns bara ett inhemskt eko-öl på marknaden, i dag finns över 40 märken - varav ett uppkallat efter pubkvinnorna: Singh-Boulton står det på etiketten.

Mindre bakis

Stämmer det att baksmällan uteblir om man dricker eko-öl?

- Hur mycket som helst kan man naturligtvis inte dricka, säger Geetie, men faktum är att avsaknaden av tillsatser och besprutningsmedel reducerar "dagen efter-symptomen" avsevärt.

- Dessutom smakar det mer.

Räkna dock med att notan blir något dyrare på eko-puben. Inte bara öl utan även ett stort urval eko-vin står på menyn.

Ekopubar

Louise Malmros Manfrinato ([email protected])