Guide: Hawaii

RESA

Därför: Paradisväder, fantastiska bad, häftiga utflykter.

Bästa tid: Året runt. December–mars kan man se knölvalar i vattnen utanför Maui.

Undvik jul och nyår, då är det fullt överallt.

För vem: Alla åldrar. Mycket barnvänligt.

Absolut inte: Vågor och strömmar kan vara mycket farliga, ha respekt för vattnet. Och det finns hajar även runt Hawaii, fyra människor har attackerats runt Maui det senaste året.

Farliga maneter kan också dyka upp. Men badvakterna har utmärkt koll och det finns gott om skyltning och varningssystem.

Kul kunskap: De som bor där uttalar Hawaii med samma rytm som ”melodi” eller ”sympati”, inte som om det rimmar med kavaj.

Åka hit och runt

Reguljärflyg: Till Honolulu eller Maui cirka 8 500 kr.

Paketresor: Ingen charter, men flera svenska arrangörer har paketresor hit. Exempel: Två veckor i Honolulu eller på Maui med flyg, transfer och boende cirka 14 000 kr (Swansons).

Ta sig runt: Mellan öarna flyger bolagen Aloha och Hawaiian, räkna med drygt 500 kr för enkel resa mellan två öar. Biljetter kan bokas på nätet:

www.alohaairlines.com

www.hawaiianair.com

På öarna är det i allmänhet bil som gäller för att ta sig runt, många modeller och priser att välja mellan.

Bo

Hyra lägenhet gör att man kan hålla ner matkontot.

Mauis Palms at Wailea är mycket bra, finns med i Swansons katalog (& 1 808-879 58 00).

Billigare på Maui är Kaanapali villas (& 1 209-883 26 08) och det enklare The Mauian (& 1 800-367 50 34) i Napili med rum för 900–1 800 kr natten.

Vanliga hotellrum går att hitta billigare. Leta på nätet:

www.travel.yahoo.com/p/hotel

Äta/dricka

Normala amerikanska priser, från McDonalds till lyxkrogar. Räkna med från 200 kr per person för enklare middag på restaurang.

Bra ställen på Maui: Spago i Wailea, Cheeseburgers in Paradise och Mamas fishhouse med fantastisk lokal mat.

Överskattat: Hawaiianernas svar på grisfest, det traditionella Luau, är kanske en skoj ceremoni en gång. Lokalt smörgåsbord, exotiska uppträdanden, fri dricka. Men det kostar mer än vad det ger upplevelser.

Göra/uppleva

Simma, bada, snorkla, dyk, surfa. Spela golf. Åk på utflykt till vulkaner eller regnskogslandskap. Ta båt eller flyg till en annan ö. Kolla in plantager med frukt, socker, kaffe eller de exklusiva macadamia-nötterna.

Shoppa

Hawaiiskjortor förstås, och andra sommarlätta kläder.

Bra vattensaker, med stort utbud av cyklop med mera. Det finns också slipade simglasögon av olika styrka – bra för den som inte vill riskera linser eller glasögon i vattnet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | USA