Lugn i lagunen - ön har plats för fler

RESA

Än är Mallorca inte fullsatt - vi kollar in nyaste chartermålet Cala Ratjada

Foto: Plaja Cala Gat ligger norr om Cala Ratjadas hamn. I den långsmala viken, som kantas av klippor, är vattnet kristallklart och varmt.

Tyskar i mängd - men för en svensk är Cala Ratjada på Mallorcas östkust oftast en ny upplevelse. Förra året gick första svenska chartern hit.

Ett fiskeläge med full turistservice, fyra golfbanor och färja till Menorca. Cala Ratjada doftar hav på riktigt.

Foto: Hamnen är stadens hjärta.

Stadens hjärta är hamnen. Här ligger fiskebåtar, finare yachter och den långa, långa piren där färjan till Menorca lägger till. Vid kajen står fiskarna och lagar sina nät. Det luktar starkt av salt hav.

Ovanför hamnen löper det som, om det fanns en strand mitt i staden, skulle kallas strandpromenad. Så i stället för att heta Paseo Maritimo eller något liknande är hamnstråket döpt till Colon. Det kantas av restauranger, barer och tapasställen. Från deras uteserveringar har man perfekt utsikt över både hamnen och de kvällsflanerande människorna.

På skyltar utanför krogarna erbjuds drinkar till happy hour-pris. Man kan få sangria eller piña colada för tre euro (knappt 30 kr) före kl 22. Därefter dubblas drinkpriserna.

Det är framför allt på krogarna man märker av den tyska turistdominansen här. Inte bara för att en majoritet av gästerna kommer från Tyskland, utan framför allt för att nio av tio skyltar är skrivna på tyska och för att kyparna blir hemskt förvånade när jag inte kan svara på en fråga som "wie geht"s?".

Huvudgatan Elíonor Servera är inte så bred, men kantas av barer, diskotek och butiker. Trafiken är livlig trots att gatan är enkelriktad. Här ligger Burger King och Kentucky fried chicken, men McDonalds lyser osvenskt med sin frånvaro.

Efter en kort promenad söderut kommer man fram till en av stadens stränder. Platja Son Moll är omringad av tjusiga hotell. Utanför det femstjärniga Serrano Palace står en mallorkinsk man i gummistövlar och skrubbar stenplattan med hotellets namn. Några meter bort plaskar glada utlandsresenärer i det varma Medelhavet. På tillbakavägen lockar butikernas skyltfönster med skor och tröjor med Mallorca-tryck.

Affärerna stänger inte förrän barerna fylls med folk och nattlivet börjar.

3 röster om Mallorca