Mmm... Miami!

Av: 

Jonas Henningsson

Resa | Florida

Sola dig i glansen på amerikanernas riviera

Miami Beach är amerikanernas riviera.

Sydspetsen, South Beach, är dess hippaste del.

Färgglada hus, trendiga krogar och en milslång sandstrand som badar i stolsken året runt är en svårslagen kombination.

På stranden samsas turister i solstolar med partygängen som hänger kvar från föregående natts festande längs flärdfulla Ocean Drive. South Beach är nästan mer berömd och stjärnglänsande än alla världsstjärnor som varje år dras dit för att synas i varandras sällskap.

När det är dags för lunch gör vi som alla andra, drar oss upp till Ocean Drive, till ett av alla trendiga art deco-cafeer, sippar på en drink och kollar på folk.

Känd ftån tv

Längs Ocean Drive och i art deco-distriktet hittar man det sofistikerade och det utsvävande Florida. Hypen har inte minst skapats av alla filmer och tv-serier som spelats in här och under våra dagar här ser vi faktiskt flera filmteam.

På eftermiddagarna söker vi oss tillbaka ner på stranden eller så shoppar vi, på Washington Avenue och Ocean Drives modebutiker.

När natten tar över öppnar de supertrendiga nattklubbarna och restaurangerna. Det är bara att följa strömmen på Lincoln Road, gågatan och shoppinggatan som lever dygnet runt. Den byggdes som Floridas svar på Fifth Avenue i New York och levde inte minst under 30- och 40-talen upp till det.

Spanaks underlättar

Ju närmare Floridas sydkust man kommer, desto större är de latinamerikanska och karibiska inslagen, desto mjukare och vitare är också sanden. I Miami hör man spanska lika ofta som engelska, musiken är latinoinspirerad och de kubanska rötterna är inte långt borta.

Fort Lauderdale några mil norrut är inte lika trendigt som Miami Beach men för en semester med aktiviteter och sol fungerar det bra. Lars Dahlkvist åkte till Florida för 20 år sedan för att hälsa på sina två systrar.

– Jag tänkte stanna i sex månader, men efter ett kort besök hemma i Sverige flyttade jag över igen och blev kvar.

Fuglesang lockar

Nu guidar Lars turister runt i Fort Lauderdale, Orlando, Miami och Key West.

– De populäraste turerna är nog de till Everglades, alla gillar alligatorerna där. Och så turerna till Disney world förstås. Men även Kennedy Space Center har blivit inne, det är Christer Fuglesangs förtjänst, säger Lars.

Men de största attraktionerna är ändå stränderna. I Florida är det aldrig långt till den guldglimrande och soldränkta beachen och det finns en hel uppsjö att välja bland.

– Jag älskar Bahia Honda på väg ut mot Key West, även Sanibel Island och Fort Lauderdale är riktigt bra. Längs Fort Lauderdales långa strand finns det faktiskt några hemliga ställen som inte många hittar till, tipsar Lars.

Mega-shopping!

Förutom badet är Fort Lauderdale också bra för den som vill shoppa. Det gigantiska shoppingcentret Sawgrass Mills Outlet är störst i delstaten. Restaurangutbudet är också enormt. Vi sliter oss från beachen och åker runt i de sinnrika kanalsystemen som skär genom staden för att spana in kändisarnas hundramiljonerdollarsvillor och lustjakter.

Efter några nöjeslystna dagar pustar vi ut i närliggande Lauderdale by the Sea. Här är allt mindre än i övriga Florida och tempot är mycket lugnare.

Hemma hos alligatorerna

Några dagar bryter vi av det loja strandlivet och utforskar en del av Floridas världsberömda utflyktsmål. 30 mil från Fort Lauderdale ligger Orlando med Universal Studios och framförallt Disney world, världens största lekplats för vuxna och barn.

En kort biltur från Fort Lauderdale finns också Everglades, ett enormt område med mangroveträsk, cypresskogar och grässavanner, en av USA:s största nationalparker med alligatorer, tvättbjörnar, ormar och flamingos.

– Nu har bebyggelsen kommit så nära naturen att man då och då får in alligatorer i poolen, att gå ut och ta sitt morgondopp kan vara riskabelt, berättar guiden John och grimaserar.

Med bil över 40 broar

När vi lämnar Floridas träsk bakom oss, styr söderut förbi Miami och färdas rakt ut i den ljumma pastellgröna oceanen från Key Largo väntar ännu fler strandäventyr. Bilturen över de 40 broarna och de många små öarna är spektakulär.

Härute är det närmare till Havanna än till Miami. Karibien känns nära och visst finns den karibiska känslan i Key West, om än anpassad till amerikanska mått.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Florida