”Malariarisken över i Goa”

RESA

Experten: Smittade svenskar var en engångsföreteelse

Foto: Goa är Indiens största charterresmål för semestrande svenskar. Här smittades åtta européer av malaria i vintras.

Två svenskar insjuknade i vintras i malaria efter att ha semestrat i charterresmålet Goa i Indien.

Trots det bör du som reser dit i höst inte ta förebyggan?de medicin mot den dödliga sjukdomen.

Smittskyddsinstitutet ändrar nu sina tidigare varningar.

I slutet av förra året fick sammanlagt åtta europeiska turister malaria efter att ha vistats i norra delen av den indiska provinsen Goa - ett område som normalt har mycket låg malariarisk. Två av turisterna var svenskar.

I det läget tyckte Smittskyddsinstitutet att riskläget förändrats och utfärdade rekommendationen att man skulle överväga att ge malariaprofylax för resande till Goa. Men inför årets turistsäsong anser man inte att risken kvarstår.

Inte permanent

- Det har varit ett utbrott, men vi har inte sett att det är en permanent förändring i Goa. Hittills ser vi det som ett enstaka utbrott, säger Anders Blaxhult, överläkare vid avdelningen för epidemiologi på Smittskyddsinstitutet.

Enligt Anders Blaxhult anser myndigheterna i Goa att den ökade spridningen av malaria berodde på vattenansamlingar vid byggarbetsplatser. Under perioden då turisterna smittades hade området också drabbats av ovanligt häftiga regn. Det är första gången någonsin som svenska turister blivit smittade av malaria i Goa.

Minimala risker

Även Lars Lindquist, infektionsläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna, anser att risken att turister ska bli smittade av malaria i Goa är minimal.

- Nu tycker jag att man kan blåsa faran över. I dag finns det ingen anledning att ta malariaprofylax för den som ska till Goa. Risken att råka illa ut av profylaxen är större än risken att bli smittad, säger Lars Lindquist.

Du skulle kunna åka dit själv utan att ta medicin?

- Absolut, och skicka dit min familj och mina vänner, allihop.

Lars Lindquist betonar ändå att det är ytterst viktigt att den som åker till ett område där det finns en teoretisk risk för malariasmitta blir upplyst om risken och hur man skyddar sig.

Apollo, Detur, Fritidsresor och Ving är de svenska resebolag som har charterresor till Goa.