Barn på resan? Nej tack!

Resa

Fler väljer barnfria hotell – flyg bara för vuxna på gång

Störs du av stojande barn vid poolen på semestern?

Det är du inte ensam om. Hotell som riktar sig enbart till vuxna blir allt populärare.

Och snart kan barnfria flygningar bli verklighet också.

Det är inte bara barnfamiljer som åker på charter. Många vill gärna slippa Bamseklubbar, barnskrik och blöjor vid poolen.

Ving har sedan 2007 öppnat tre hotell på Kanarieöarna där barn under 12 år inte är välkomna.

– Det är jättepopulärt. Det är lugnt och tyst vid polen, för dem som vill att det ska vara det. Åldrarna på gästerna är ganska varierande, både unga par och äldre par, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Öppnar nya vuxenhotell

Den stora efterfrågan har gjort att Ving i vinter öppnar ett nytt hotell i Phuket där samma regler ska gälla. Ytterligare vuxenhotell planeras under de kommande åren på fler platser.

Också Apollo har under det senaste året klassificerat 31 av sina hotell som vuxenhotell på grund av att många resenärer vill slippa barn.

Fritidsresor har i nuläget ett 20-tal hotell för dem som vill undvika småbarnsfamiljer.

– Vi har blivit bättre på att sätta stämplar på hotellen och bli tydliga med vad som passar vem och då har efterfrågan ökat. Det finns faser i livet då man bara vill iväg och koppla av, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Barnfritt på flyget

Framgången med barnfria hotell har fått arranögerna att också börja snegla på resan dit och hem.

Cherterflygbolagen Thomas Cook Airlines (Ving) och TUI Fly (Fritidsresor) funderar på att göra flygningar där barn under 12 år inte är välkomna, skriver norska Aftenposten enligt E24.

Exempelvis har Thomas Cook två avgångar per dag till flera av de stora resmålen som Mallorca, Kreta och Las Palmas.

– Förslaget är att det ena flyget ska vara reserverat för barnfamiljer och det andra ska vara barnfritt, säger Torben Andersen, informationschef på Thomas Cook till norska Aftenposten.

Norska motsvarigheten till Fritidsresor, Star Tour, har tidigare haft barnfria zoner i sina charterplan.

– Jag tror att barnfria flyg från Norge är något för framtiden, men marknaden förändras snabbt. När vi försökte med barnfria zoner i de plan var det sällsynt med barnfria hotell, något som har växt på sista tiden, säger Elisabeth Larsen Vonstet, informationschef.

TT-Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa