Färjetrafik mellan USA och Kuba – efter 52 år

Foto: Idag får inga amerikanska fartyg anlöpa Kuba, däremot får landet besök av fartyg från andra nationer, som här tyska lyxkryssaren Europa.
RESA

Den en gång så omåttligt populära färjerutten har legat nere i 52 långa år.

Men nu köar amerikanska företag för att få börja om på nytt.

Redan i slutet av året kan det bli möjligt att åka färja mellan Florida och Kuba.

Det var den 8 februari 1963 som USA:s dåvarande president John F Kennedy använde sig av det amerikanska handelsembargot mot Kuba och satte stopp för all färjetrafik mellan länderna.

Det skedde kort efter den så kallade missilkrisen när Kuba, uppbackade av det dåvarande Sovjetunionen, hotade att sätta upp kärnvapenbestyckade ballistiska robotar riktade mot det amerikanska fastlandet.

Samtidigt förbjöds amerikanska medborgare att besöka det socialistiska Kuba.

Det skulle dröja drygt 50 år innan president Barack Obama inledde ett politiskt töväder gentemot Castro-regimen på Kuba.

I kölvattnet av detta töväder kan det snart bli möjligt att ta färja mellan de båda länderna, den rutt som var så populär under 1940- och 1950-talen.

Rederier gör sig startklara

Minst ett halvdussin amerikanska företag har nu anmält intresse för att starta färjetrafik mellan länderna.

CubaKat, baserat i Fort Lauderdale, är en av intressenterna och planerar en 217 kilometer lång rutt mellan Marathon Key i Florida och Havanna. Företagets katamaran kan klara det på cirka fyra timmar och ta 190 passagerare och ett antal bilar.

Går allt som det ska, och USA:s finansdepartement lämnar sitt godkännande, kan trafiken komma i gång redan i december. Prislappen för en tur- och returbiljett är också preliminärt satt, 2975 kronor.

Ett annat företag, United America, vill starta trafik från hamnarna i Tampa, Miami och Fort Lauderdale och erbjuda tio timmar långa övernattningskryssningar med sovhytter och exklusiva middagar.

Enligt Mail Online arbetar CubaKats chef Brian Hall nu med myndigheterna för att eliminera riskerna för att kubaner ska ta chansen att gömma sig ombord som fripassagerare för att på så sätt kunna fly till USA.

Paris Hilton på besök

I fjol besöktes Kuba av uppskattningsvis 650000 amerikaner, en siffra som inom en snar framtid väntas överstiga en miljon.

För svenska Florida-turister öppnar sig också möjligheten med att i fortsättningen kombinera Florida med ett Kuba-besök om färjeplanerna skulle visa sig gå i lås.

I en annan historisk twist besökte den amerikanska societetskändisen Paris Hilton för en vecka sedan Havanna. Hotellarvtagerskan kunde där beskåda det som en gång var en kronjuvel i familjen Hiltons hotellimperium.

Men Fidel Castro nationaliserade hennes farfarsfar Conrad Hiltons hotell och gjorde det till sin bas kort efter efter maktövertagandet.

Dessutom döpte han om det från Habana Hilton till Habana Libre och hotellet har än i dag kvar sin femstjärniga status.

ARTIKELN HANDLAR OM

Resor

Kuba

Florida