"Missa inte tranorna"

Per Oscarsson har hittat harmoni i sitt Västergötland

Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
"Jag upplever en väldigt fin ålderdom här, säger Per Oscarsson.

Västgötaslätten är känd för sina bönder, medeltida slott och fabriksförsäljningar.

Här har Per Oscarsson bott i 38 år.

- Mösseberg vid Falbygden är ett av de vackraste ställena, tycker jag. När man står där och tittar ut nedåt Jönköping är det så underbart vackert.

Per Oscarsson är född i storstan. I Stockholm. Och vid frågan hur länge Västergötland har varit "hemma" funderar han länge på sitt eftertänksamma sätt.

- Hm, det är många, många år det. Fyra" och sen Göteborg ett tag" tio" 34, ja 38 år blir det - det är inte klokt, en halv mansålder.

Nu bor han i en stuga i en glänta vid en skog i Skara, med sin fru. I harmoni. I landskapet är det skönheten som förslår.

"Det har så mycket"

Beskriv Västergötland?

- Det är ett skiftande land, skog, slätter och små och mindre berg. Kinnekulle, Mösseberg, Billingen. Jag kan inte säga att det är det vackraste i Sverige för det vet jag inte men det har så mycket. Ett hav också, ett innanhav, Vänern är ju klassat som hav. Det gör småbåtsägarna förbannade för de måste ta skepparexamen på grund av detta.

Och vatten finns det gott om, "vi har förfärligt många sjöar", konstaterar Per. I samhället Lerdala i Vallebygden bildar mjuka kullar lika många sjöar som det finns dagar på året, sägs det.

- Det är förfärligt vackert i Lerdala.

Tio tusen tranor

Vad finns att göra i landskapet som turist?

- Trandansen vid Hornborgasjön i mars kan man åka och se. Tio tusen tranor - dessa enorma fåglar. Där finns havsörn och kungsörn också, det är absolut något att se på, det kan jag hälsa turisterna.

Per Oscarsson har fyra av sina sex barn samlade i Västergötland.

Vad är det bästa med Västergötland?

- Åh, så objektiv kan jag inte vara, men mitt eget liv har nog varit som bäst här...nej, det kan jag inte säga för mycket intressant har hänt mig på andra ställen med, men jag har växt och mognat här. Och jag upplever en väldigt fin ålderdom här. Vi kommer så bra överens, Västergötland och jag, om man kan säga så!

3 bra tips

av Maria Kjellson, marknadsansvarig Norden, Västsvenska Turistrådet.

Skidåkning

Vinter i Västergötland njuts bäst på skidor. I Ulricehamn väntar 210 km preparerade längdskidspår runt om i naturen. Spåren finns på Lassalyckans fritidsområde, Komosse och golfbanan och har varierande svårighetsgrad för att passa familjer såväl som träningsinriktade åkare. Dessutom finns det sex nedfarter för utförsåkning på Ulricehamns Ski Center.

www.ulricehamnsturistbyra.se

www.uc-skidcenter.se

Tygriket

I Gällstad med omnejd (cirka en halvtimmes bilväg från Borås) kan man shoppa kvalitetsvaror från märkesfabriker och fynda för alla smakriktningar, storlekar och åldrar. Här hittar du Holebrook, Ivanhoe, Kriss och Bola. På Lager 157 finns ett 30-tal av Nordens mest framgångsrika kläd och designmärken till outlet-priser.

www.vastergotland.com

Möbelcentrum

Möbler till försäljning såväl som på utställning på museum finns det i Tibro. Fabriksförsäljningen är billig och det finns tusenlappar att spara på märkesvaror. Så mycket som ett 80-tal företag producerar möbler här och ett tiotal affärer säljer design och inredningsdetaljer.

www.tibro-sveriges mobelcentrum.se

Landskapsstafetten: VÄSTERGÖTLAND

Nina Marjavaara

ARTIKELN HANDLAR OM