Han har varit i världens alla länder

RESA

Gunnar Mattsson, 62: Och nu har jag skaffat mig en egen tomt på månen

1 av 3 | Foto: Foto: EVA ÖSTERLIND

Han har flugit med en berusad pilot i Västindien, blivit pistolhotad i Bryssel, suttit på ett flygplan med en brinnande motor ovanför Nicaragua och dykt bland hajar i Asien.

Gunnar Mattsson, 62, har varit med om det mesta.

Men så har han också - kanske som ende svensk - besökt världens samtliga 193 länder.

Gunnar var 54 år när han räknade efter hur många länder han egentligen hade varit i. Han summerade till 120 stycken.

-Då bestämde jag mig för att besöka resten av världens länder före min 60-årsdag, berättar han.

Det målet nådde han. Den nya nationen Östtimor blev för ett par år sedan Gunnars senaste land i samlingen. Han reste dit med en kompis.

-Av en ren slump besökte vi presidentpalatset som mer såg ut som ett utbombat hus än ett palats. Och plötsligt kom presidenten själv, Xanana Gusmao, gående i korridoren, så vi började prata med honom, berättar Gunnar Mattsson.

Det slutade med att Gunnar och hans reskompis blev inbjudna att följa med presidenten när han dagen därpå reste runt i Östtimor.

-Där åkte vi med presidenten och överbefälhavaren i en bilkortege eskorterad av polisen. Och fick sedan äta middag med några lokala potentater.

Mindre gemytligt var det när Gunnar besökte Jemen.

- Jag hade skaffat mig en chaufför där. När vi åkte från flygplatsen berättade han att han blivit kidnappad två gånger. Senast hade han suttit inspärrad tillsammans med en engelsk turist i fyra veckor.

Gunnar beskriver Jemen som ett helt laglöst land där alla bär vapen. Till och med sjuåriga barn springer omkring beväpnade med pistoler.

Otäckt, även om han själv klarade sig helskinnad under sitt besök i landet.

Om Jemen var en negativ överraskning så var ett annat land i stället en desto mer positiv överraskning:

- Ja, Irak. Jag besökte landet året innan diktatorn Saddam Hussein störtades. Och trots alla sina umbäranden så var irakierna förtjusande trevliga, väldigt tillmötesgående och oerhört vänliga.

Resor har alltid varit ett av Gunnars stora intressen. Redan 1966 arbetade han extra som reseledare i Marbella. I samma veva skrev den då 34-årige Gunnar boken "Konsten att resa billigt", som blev något av den tidens "lågprisbibel".

Dessutom äger han den svenska resebyrån Svenska Lloyd, samtidigt som han också driver de båda hotellen Masa och Lloyds Club i Torrevieja, på sydspanska Costa Blanca.

Tja, och så var Gunnar med och drog igång Club 100, en exklusiv sammanslutning för de svenskar som har besökt minst 100 länder. Klubben har än så länge bara tolv medlemmar och Gunnar Mattsson är den ende av dem som har besökt alla världens länder.

Man undrar förstås vad som driver Gunnar Mattsson.

- Jag har en stark vilja att bevisa för mig själv - inte för andra - att jag kan förverkliga mina idéer, förklarar han och berättar livfullt hur han har dykt bland hajar i Asien.

I afrikanska Djibouti har han dessutom dykt för att försöka få en skymt av den beryktade valhajen, som enligt sägnen ska vara lika stor som 18 elefanter tillsammans. Men han har för all del också varit med om några ofrivilliga dykningar - i flygplan.

- Jag flög mellan Nicaragua och Honduras i ett litet plan med fem passagerare när det började brinna i ena motorn. Det var mycket dramatiskt innan vi lyckades nödlanda på ett militärflygfält. Piloterna själva var så stressade att de kallsvettades.

Ett annat flygäventyr - den gången på Nya Guinea - började med att först den ena propellern började hacka. Snart även den andra. Piloten lyckades få ner planet på en äng. Han hoppade ur, skruvade i motorerna och kliade sig i huvudet.

- Sedan sa han plötsligt att "nää, nu åker vi igen". Det kändes inte så där jätteroligt att gå upp med det planet igen, förklarar Gunnar, som ändå aldrig är rädd för att resa.

Han blev inte avskräckt ens när han en gång förföljdes av en pistolbeväpnad gangster i Bryssel.

- Nej, jag tror ju att när någon har räknat färdigt så är det färdigt och då får man acceptera det. Man kan ju inte sluta åka tunnelbana eller strunta i att åka till Madrid för att det kan ske terroristattacker där. Man kan inte leva så, det blir rätt så tråkigt.

Men en sak är säker. Den dagen ett nytt land ser dagens ljus kommer Gunnar garanterat att resa dit.

Och bildas det inga nya stater så finns ju alltid månen.

- Jo, jag har faktiskt köpt en tomt på månen, säger han.

- Man kan köpa tomter på månen via internet. För 40-50 dollar får man ett certifikat. Fast det är förstås mest en plojgrej.

Gunnar Mattssons 8 bästa resetips

Robert Österlind ([email protected])