Guide/Bila i Tyskland

Resa | Tyskland

Bo

Hoppa över de enformiga och ganska dyra motellen utmed motorvägen. Några kilometer bredvid autobahn finns byar och småstäder med hotell, pensionat och gasthöfe.

Under högsäsong är det bra att boka rum i förväg. Detta gäller särskilt om hotellet har konferensrum – det är populärt att förlägga både företagsmöten och släktträffar till hotell på landet.

Gasthof: Ett rustikt Gasthof är mest praktiskt för bilresenärer och mest genuint, ofta lagom stort, i släkten sedan generationer och med familjär omtanke, restaurang med lokala specialiteter och traktens öl, enkla men rejäla rum. Priserna ligger i allmänhet runt knappt 700 kr för ett dubbelrum med frukost. Information finns på:

www.linksund rechts.com

www.deutschland -tourismus.de

Vandrarhem: Vandrarhem finns det gott om i Tyskland. Sängplats cirka 90 kr men kräver medlemskap i Svenska turistföreningen, STF.

Privatboende: Skyltar längs vägarna med ”Fremdenzimmer” (gästrum) eller ”Zimmer Frei” (rum ledigt) är vanliga.

Husvagn/husbil: Populärt att semestra i. Det finns mer än 2 000 välordnade campingplatser över landet.

www.camping-club.de

Hotell: De stora hotellen och också många av de små ute på landet har rökfria och handikappanpassade rum. Rörelsehindrade resenärer kan få bra upplysningar här:

www.bagh.de

4 bra tips:

Goslar: Hotel Das Brusttuch på Hoher Weg 1 är helt bedårande i sin åldriga skönhet. Simbassängen på vinden är ett plus, särskilt om barn är med på resan. Gratis parkering i gränden bakom hotellet, frukost ingår och priset är cirka 600 kr för ett stort dubbelrum (ta med öronproppar så ni slipper väckas varje kvart av kyrkklockan utanför fönstret).

Telefon: +49(0)5321-346 00

www.treff-hotels.de

Nära Metzingen: Gasthof-Hotel Post i Feldstetten. Bra läge, rejält tillagad mat, bastu, solarium och bubbelpool. Dubbelrum för 500–600 kr. (Lange Strasse 60)

Telefon: +49(0)7333-963 50

www.gasthof-hotel-post.de

Maikammer: Hotell am Immengarten, mitt i vinlandet nära franska gränsen, har boende som på amerikanskt filmmotell med bilen vid huvudkudden och egen liten trädgård. Jättestora rum med plats för en hel familj. Satellit-tv, minibar, klassisk inredning. Dubbelrum med frukost cirka 700 kr.

Telefon: +49(0)6321-958 300

www.hotel-am-immengarten.de

Boppard: Familjeägda Hotel Günther Garni ligger utmed strandpromenaden längs Rhen, precis vid flera av turistbåtarna. Dubbelrum högst upp med skön balkong mot floden och stadig frukost kostar 580–875 kr under högsäsong. I huset intill finns enklare ”privatrum” för drygt 470 kr.

Telefon: +49(0)6742-890 90

www.hotelguenther.de

Äta/dricka

Att äta, bra och mycket, är viktigt – det märks i Tyskland. Matställena finns överallt och har lite olika namn: restaurang är finast, Gasthaus, Ratskeller, Bierstube och Weinstube (öl- och vinstuga), café, imbiss är enklare.

Typiskt tyskt är Kneipen – motsvarigheten till den glada irländska puben. Mycket att dricka men också en del rejäla varmrätter förutom alla korvar.

Unik wurst finns i varje region med självaktning och är i allmänhet köttiga, mättande och billiga. Leverkorven till frukost och lunch är en höjdare. Weisswurst (den vita) är också uppskattad av många svenskar.

Tyskland är inte bara korv och Eisbein (fläsklägg). Kulturen är lite olika i norr och söder men bland det som bör prövas finns Schwartenbraten (ugnsstekt fläsk med surkål och brödbullar), Pichelsteiner (en enda rätt som är både soppa och varmrätt: kött, potatis och grönsaker i riklig sås), Reibekuchen (raggmunkar), Sauerbraten mit Kartoffelklössen und Apfelmus (vinägermarinerad oxstek, med äppelmos och potatisbullar)...

Ölet flödar, även i vindistrikten, och varje region har också här sin egen favorit. Weissbier, överjäst vete­öl, är på uppgång, Pils är den vanliga lagern och Bock den extra starka.

Det finns hyfsade röda tyska viner, men de vita Rieslingvinerna spelar i en annan division. Tafelwein är det billiga, Qualitätswein mit Prädikat det dyra. Trocken är torrt, süss lika sött som det låter.

Sekt, den tyska ”champagnen” är inte heller dum. Vatten på krogen heter Mineralwasser och vill man ha utan bubblor säger man ”ohne gas” (utan kolsyra).

4 bra tips:

Goslar: På Worthmühle är miljön ensam värd notan. Käket, en stor tallrik kallskuret, kostar cirka 140 kr, en dunkel Gosebier ungefär 33 kr. (Worthstrasse 4)

Scharzfeld: Just vid ingången till Enhörningsgrottan serverar Andrea Nielbock (hustru till geologen och grottbjörnsforskaren Ralf) en lunchtallrik med saftigt mörkt bröd: det är mat för skogshuggare, jättegoda korvar av olika slag, flera tjocka skivor gruyère, några rejäla bitar getost och till det en stor kall öl. Cirka 95 kr.

Feldstetten: Gasthof Hotel Post har god kalv för ungefär 95 kr och en nyskördad sparris med en grillad kalvfilé för 110 kr.

Speyer: Porto Vecchio vid Rhens strand, elegant italiensk krog där det märks att priserna inte är höga i Tyskland. Venetiansk meny och italiensk personal. Stor sallad med grillat ankbröst för 65 kr, en pizza för 45 kr. (Hafenbecken 11, gamla hamnen)

Göra/Uppleva

Om ni inte bara tänker äta bra och sova en natt utan har några timmar över innan det är dags för autobahn igen finns det massor att göra.

5 bra tips:

Goslar: Besök landets största tennfigurmuseum, med stora tablåer som skildrar sagor och historia och berättelser ur bibeln och 30-åriga kriget. (Münzstrasse 11, något hundratal meter från Rådhuset)

Scharzfeld: Missa inte den flera hundra meter långa grottan Einhornhöhle, bostad för neander­thalare och grottbjörnar – och, kanske, för den mytomspunna enhörningen. Öppet 10–17 varje dag, guidad tur varje timme. Garanterat spännande för barn: fladdermöss i mörkret, droppande tak, 30 000 år gamla björnkäkar.

Telefon: +49(0)5521-997 559

www.einhornhoehle.de

Harz: Ta en titt på traktens grottor, gruvor, bergbanor och en charmig smalspårig järnväg. En plats värd några mils omväg är Brocken, spelplats för Goethes Faust och under kalla kriget den östtyska folkarméns sista utpost mot väst. Här, på klippan som sticker upp 1?142 meter ur skogen fanns avlyssningscentralen som nu är museum.

Merklingen: Här finns en av Europas mest berömda modelljärnvägar, bara Märklin H0-tåg. Öppet tisdag–söndag 10–18. (Siemensstrasse 2,

Telefon: +49(0)7337-923 194)

www.modellbahnshow.de

Boppard: Beundra resterna av den romerska garnisonens väldiga murar och torn. Men framförallt bör man ta en tur på Rhen, kanske med någon av Vita Flottans båtar. Det är servering ombord, på kvällarna med musik och dans och naturligtvis dagliga utflykter till den berömda Loreleiklippan. En ”romantisk nattkryssning” kostar cirka 100 kr, en endagsutflykt till Rüdesheim ungefär 160 kr.

För barn

Maikammer och Speyer:

Technik Museum. Här finns ubåtar, fartyg, ­veteranbilar och, framförallt – fascinerande flygplan (Boeing 747, en rysk Antonov-22) uppställda som på styltor i det fria. Öppet alla dagar året om mellan klockan 9 och 18. Restaurang och hotell finns, dubbelrum kostar cirka 700 kr. (Nära flygplatsen i Speyer, avfart Hockenheim-Speyer på A 61.)

www.technik-museum.de

Zoo i Landau, öppet varje dag från mars till oktober mellan 9 och 18. Inträde för hela familjen: cirka 85 kr. (Hindenburgstrasse 12)

Holiday Park i Hassloch (ett väldigt Gröna Lund på 400 000 kvadratmeter. Öppet varje dag från klockan 9. Inträde och alla attraktioner kostar cirka 200 kr för vuxna och ungefär 180 kr för barn.

www.holidaypark.de

SeaLife i Speyer, fiskar, sjöhästar och bläckfiskar, utställning om Rhen och besök bland hajar i havets djup. Öppet varje dag från klockan 10. Restaurang. Ligger nere vid hamnen. (Hafenbecken 5)

www.sealife.de

Bilistens bibel på de tyska vägarna

En sak är oumbärlig om man vill hitta smultronställen i närheten av de stora motorvägarna: ”Links+Rechts der Autobahn”, den lilla blåa boken som ges ut varje år.

Bo Lidén

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Tyskland

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Tyskland