Kaisa Hammarlunds bästa musikaltips

Foto: Peter Van den Berg
Kaisa Hammarlund har jobbat på West End i tio år.
RESA

Efter att ha jobbat på West End i tio år har musikalartisten Kaisa Hammarlund, 32, koll på musikalerna.

Här är hennes bästa tips för den som aldrig gått på musikal i London och för den som är mer erfaren.

För den ovana West End-besökaren:

– Filmmusikalerna är bra om man är rädd att inte hänga med i engelskan. Om man har sett filmen så vet man ju handlingen och då blir det lättare.

Just nu visas bland andra "Billy Elliot", "Love Story", "Grease", "Dirty Dancing" och "Legally Blonde". "Shrek" har premiär i maj och "Ghost" kommer i juni.

För den erfarna West End-besökaren:

– "The National" är ett säkert kort. Här finns billiga biljetter och alltid minst fyra olika föreställningar, ofta Shakespeare, det tar bara ett par minuter att komma in i språket och det är värt det. I februari spelas också "Frankenstein" i regi av Danny Boyle.

– Och kan man West End så måste man våga sig på att prova fringe-föreställningar. Alltså mindre teatrar utanför West End som ofta visar nya och spännande föreställningar. Skaffa guidetidningen Time Out så listar de allt som visas just nu.

Fakta:

National Theatre

South Bank

London SE1 9PX

T-bana: Covent Garden eller Waterloo

Biljettkontoret öppnar 9.30 och då släpps biljetter till dagens föreställningar till kraftigt rabatterade priser. När alla biljetter är utsålda kan man också köpa ståplatsbiljetter för 5 pund (55 kronor) styck. Dessa biljetterna måste köpas personligen.

Favorit just nu:

– "War Horse" är fantastisk. Den kan jag verkligen rekommendera som familjeföreställning. Hästarna görs av pupeteers, alltså dockskötare som blandas med skådespelare. Var beredd på att gråta en hel kväll.

Fakta:

"War Horse" baseras på en ungdomsbok av Michael Morpurgo. Spelas på:

New London Theatre

Drury Lane

London WC2B 5PW

T-bana: Holborn