Mässlingrisk på flygplatser i USA

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett barn med mässling kan ha smittat flera på Newark Liberty International Airport. (Barnet på bilden har inget med händelsen att göra).
Foto: Johnér
Ett barn med mässling kan ha smittat flera på Newark Liberty International Airport. (Barnet på bilden har inget med händelsen att göra).

Resa | Flyg

Ett barn med mässling kan ha smittat andra på Newark internationella flygplats.
Barnet befann sig i terminal B där SAS flighter till och från New York går.
– Det var ett sjukt barn som befann sig på allmänna ytor, säger Fredrik Henriksson, informationschef på SAS.

Newark internationella flygplats i New Jersey är en populär flygplats för alla som flyger med SAS till New York, även om man ska resa vidare inom landet.

Nu varnar hälsomyndigheten i USA för risken att smittas av mässling på flygplatsen. Ett litet barn som reste från Bryssel till Newark den 12 mars konstaterades vara sjuk i mässling. Barnet och dess familj landade i terminal B i måndags förra veckan och lämnade flygplatsen via terminal C för att resa vidare till Memphis. På terminal B befinner sig även de resenärer som flyger med SAS till och från New York.

Smittan sprids via luften

Eftersom mässlingen är ett mycket smittsamt virus som sprids via luften kan många ha blivit utsatta för smittan om man är ovaccinerad. Amerikanska hälsomyndigheten varnar för att människor som varit i barnets närhet kan utveckla symptom så sent som fram till den 2 april. Det tar mellan sju och fjorton dagar innan en patient får symptom räknat från smittotillfället.

Människor som befunnit sig på Newark Liberty International Airport från 12.45 på måndag efter lunch och fram till 21.00 på kvällen den 12 mars är i störst riskzon för att drabbas av viruset.

Även Detroit är drabbade

Boende i New Jersey som befunnit sig på flygplatsen vid den tidpunkten har, eller kommer bli, kontaktade av vårdpersonal. Utländska besökare uppmanas kontakta vårdpersonal om de upplever symptom som till exempel klåda, utslag, hög feber, hosta och rinnande näsa.

SAS fick information om det smittade barnet en tid efter händelsen.

– I det här fallet har amerikanska myndigheter gått ut och informerat allmänheten. I vissa sådana här fall får vi information tidigt och kan föra vidare den till våra passagerare. Nu fick vi den i efterhand och det handlade om ett sjukt barn som befunnit sig på allmänna ytor. Vi har inte någon fast rutin kring hur vi informerar vid sådana här tillfällen, men försöker vid varje tillfälle ge våra passagerare information i den mån vi kan, säger Fredrik Henriksson, informationschef på SAS.

Amerikanska medier rapporterar att även Detroit Metropolitan Wayne County Airport tagit emot en resenär som var sjuk i mässlingen. Den 6 mars landade ett plan från Indien med en sjuk passagerare ombord. Han befann sig på flygplatsens norra terminal på eftermiddagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA