Här är Europas bästa stränder

Europas bästa strand ligger i Antalya i Turkiet enligt en undersökning från eBeach.
Europas bästa strand ligger i Antalya i Turkiet enligt en undersökning från eBeach.

Letar du efter en strand av toppklass i sommar?
Då kan du sluta leta nu, här är de 10 bästa badständerna du kan hitta på solsemestern!

De flesta av oss vill ha tillgång till soliga och rena stränder på semestern. Gärna ett stenkast från hotellet och med toalett, glasskiosk och restauranger i närheten. Resmålet ska helst även vara snällt mot plånboken.

I en ny kartläggning har onlineresebyrån eBeach.se tagit fram ett index för att ta reda på var i Europa du hittar de bästa stränderna. Undersökningen är baserad på Blå Flagg som är ett certifikat som tilldelas de stränder som uppfyller strikta krav på strand- och vattenkvalitet. Det kan till exempelvis handla om renlighet, tillgång till toaletter och säkerhet. Om en strand har tilldelats en Blå Flagg kan besökare vänta sig en strand i absolut toppklass.

Turkiet toppar listan

Undersökningen placerar Antalya i Turkiet i topp över prisvärda, kvalitativa stränder med hela 194 stycken som tilldelats Blå Flagg. Andraplatsen kniper Algarvekusten i Portugal som har 84 följt av Cypern som har 57.

– Spanien är det land som har överlägset flest Blå Flagg-stränder i Europa. Trots detta visar vårt index att regionen Antalya med destinationer som Alanya och Side ger resenärer flest certifierade stränder för pengarna. Vår senaste kartläggning kring årets mest bokade destinationer visade dessutom att Turkiet gjort ett rejält uppsving gentemot tidigare år. Det visar att prisvärda destinationer med riktigt bra stränder går hem bland ressugna svenskar, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Topplista – Mest Blå Flagg-stränder för pengarna:

Destination, hotellkostnad för ett fyrstjärnigt hotell för en veckas boende för två personer, antal stränder med Blå flagg.

  1. Antalya, 1 304 kronor, 194.
  2. Algarve, 2 468 kronor, 84.
  3. Cypern, 2 572 kronor, 57.
  4. Costa Blanca, 3 580 kronor, 62.
  5. Rhodos, 1 537 kronor, 26.
  6. Mallorca, 3 902 kronor, 31.
  7. Costa del Sol, 2 712 kronor, 17.
  8. Gran Canaria, 4 121 kronor, 16.
  9. Teneriffa, 3 326 kronor, 13.
  10. Malta, 4 193 kronor, 12.
LADDA NER: Resguide till Algarve – färsk fisk och superstränderLADDA NER: Resguide till Antalya i Turkiet
Publisert:

LÄS VIDARE