Ur spår – här kommer en pizza

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Slovenien

Majda startade pizzeria i två gamla spårvagnar.

SLAJSAT OCH KLART Majda Bojt Dada serverar några av Ljubljanas godaste pizzor.
SLAJSAT OCH KLART Majda Bojt Dada serverar några av Ljubljanas godaste pizzor.

Pizzadegen kommer från Italien, spårvagnen från Prag. Välkommen ombord på Ljubljanas märkligaste pizzeria.

– Pizza! Ni borde servera pizza i trekanter! Idén kom från en italienare.

Majdas son Aljas Bojt Dada är pizzabagare i ett av Ljubljanas minsta kök.

Ljubljanabon Majda Bojt Dada hade precis tagit över två röda, gamla spårvagnar som sedan flera år stått parkerade på ett litet torg i den slovenska huvudstaden. De sista spårvagnarna rullade någon gång på 50-talet så nu gällde det att tänka nytt. Och Majda tänkte: En pizzaspårvagn – varför inte?

Mycket vegetariskt

In med en pizzaugn i den ena vagnen, som nu är ett trångt, långsmalt kök. I den andra: några bord, alla med fönsterutsikt. Där emellan är det en liten lucka där man beställer sin calzone, eller vegetariana. Till skillnad från vanliga pizzamenyer består Tramvaj Ekspres Pizzerias av en majoritet vegetariska alternativ.

– Studenterna som pluggar här intill föredrar det, förklarar Majda.

Degen tar tre dagar

På menyn finns också en riktig delikatesspizza, med den lufttorkade skinkan kraski prsut, Sloveniens svar på prosciutto. Från Italien fick Majda även ett särskilt recept på pizzadeg. Hemligheten är sojamjöl och olivolja.

– Det blir mycket godare, men det är en komplicerad process som kräver särskilda temperaturer. Jag gör degen under olika tider på dygnet, beroende på vädret. Sedan får den vila i kylen i två, tre dagar. Bäst smakar den tredje dagen.

Drömmer om en resebyrå

Tio minuter, en kvart senare är min slice klar. Nog är det lite mer stuns i bottnen. Och osten är så där härligt trådig som den bara är när pizzan kommer direkt från ugnen.

Till pizzan kan man få ett glas vin eller en pivo, slovenskt öl, för en euro. Och trådlöst internet.

Snart kan du kanske också beställa en resa med pizzan.

– Det finns ett litet utrymme längst bak i serveringsvagnen som tidigare var rökrum. Men sedan rökförbudet har jag funderat på att göra om det till ett litet kontor där jag kan sälja resor. Det är en dröm, en egen resebyrå.

Annika Goldhammer

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN