Res med bil längs Sveriges vackraste vägar

Sveriges avlånga form och storlek är perfekt för den som vill åka på bilsemester.

På bara några dagar kan du upptäcka nästan hela landet, och allemansrätten ger dig möjligheten att slå upp ett tält för övernattning nästan vart som helst.

Inte nog med det så har Sverige en fantastisk natur.

Här får du tips på några av landets vackraste vägar, som kan göra bilresan aningen mer upplevelserik.

1. Tällbergsvägen

Ett alternativ för dig som åker mellan Leksand och Rättvik är att svänga av riksväg 70 och istället välja att ta Siljansvägen förbi Tällberg.

Vägen går längs sjön Siljan och genom Siljansbygden, som präglas av röda och bruna timmerstugor.

Solnedgång över Siljansjön
Solnedgång över Siljansjön

2. Höga Kusten

Mellan Höga Kustenbron och Skuleberget tar du dig genom fantastiska landskap, om du väljer rätt väg. Strax norr om Höga Kustenbron kan du svänga av mot kusten. En perfekt väg för den som inte har brottom, utan hellre stannar till och tar några bensträckare längst färden. Norr om Docksta, endast 200 hundra meter från E4:an, ligger Höga Kusten Stigen. En 2,5 kilometer lång vandrig här ifrån, tar dig till toppen av Skuleberget som bjuder på Höga Kustens mest storslagna utsikt.

Höga Kustenbron är en hängbro över Ångemanälven mellan Kramfors och Härnösands kommunner
Höga Kustenbron är en hängbro över Ångemanälven mellan Kramfors och Härnösands kommunner

3. Kustvägen i Bohuslän

Är du på västkusten och rör dig, är detta en betydligt mer sevärd bilfärd än E6:an. Kustvägen går mellan Tanumshede och Hallinden, och passerar bland annat några av västkustens fantastiska fiskesamhällen som Grebbestad och Fjällbacka.

Inte nog med det så finns längst vägen också många badplatser, för de som vill stanna och svalka sig under bilfärden.

Fjällbacka
Fjällbacka

4. Blå vägen i Västerbotten

E12 mellan Umeå och Mo i Rana, i Norge kallas är en av norra Europas mest uppmärksammade vägsträcka. En sträcka på 1 800 kilometer som slingrar sig genom den norrländska naturen med älvar, åar, sjöar och hav. Det finns också möjlighet att stanna till vid olika platser, där du på skyltar kan läsa om olika händelser, platser, människor och ta del av historia.

5. Humleslingan i Skåne

Vägen går runt Skånes största sjö Ivsjön och är dryga fem mil lång. Ett, för ögat, vackert alternativ till E22:an mellan Fjälkinge och Bromölla. Längst Humleslingan finns många anledningar att hålla ögonen öppna. Bland annat finner vi här nere Sveriges enda humletorka, men också en mängd andra sevärdheter. Vill du stäcka på benen, kan du göra det i den fantastiska vandringslederna som går mitt i den sköna naturen.

6. Ölands norra udde

Öland är Sveriges näst största ö och ligger i Östersjön utanför landets sydöstra kust. Om du påväg till den norra udden på Öland, kan du svänga av väg 136 vid Byxekrok. En fascination med denna bilfärd, är att vägen ligger endast ett par meter från det öppna havet. Passa på att stanna till vid fyren Långe Erik, en av öns största sevärdheter, som ligger en mil norr om Byxekrok.

Fyren Långe Erik, står längst ut på Ölands norra udde
Fyren Långe Erik, står längst ut på Ölands norra udde

7. Vildmarksvägen

En av landets högs liggande vägar mellan Lappland och Jämtland. Vildmarksvägen är ett 500 kilometer långt fjälläventyr som börjar Strömsund i söder, över Stekenjokkplatån, och vidare över fjällen till Vilhelmina. Det är ingen tvivel om att det är naturen som ligger i fokus när du passerar här. Det fina landskapet med skog, floder och vattenfall. Har du tur kanske du får syn på en björn, eller något annat av Norrlands vilda djur. Att åka här är som att fjällvandra med bil.

Publisert:

LÄS VIDARE