Fem färgglada sjöar att besöka runt jorden

Det finns många färgglada sjöar runt jorden.
Det finns många färgglada sjöar runt jorden.

Runt jorden finns det flera märkliga sjöar. Vissa är färgglada, andra mönstrade. De flesta av dessa sjöar är inte direkt badvänliga, men om du är ute efter fantastiska bilder är dessa platser värda att överväga.

Hutt lagoon – Australien

Många som besöker Australien väljer landets östra kust för att se New South Wales där Sydney ligger, delstaten Victoria med Melbourne i spetsen, och så Queensland där Stora barriärrevet ligger. Trots att Western Australia är landets största delstat så är det betydligt färre som tar sig dit. Men där finns en hel del att se, bland annat den spektakulärt rosa Hutt lagoon, 450 kilometer söder om Perth.

Sjön lockar besökare som vill se det spektakulärt rosa vattnet, orsakat av höga salthalter. Sjöns utseende förändras beroende på både säsong och tid på dygnet, och ibland är vattnet rosa, ibland är det lila och ibland är det rött. Ett tips är att besöka sjön vid solnedgången för en extra vacker syn. Mellan sjön och havet ligger den lilla fiskebyn Gregory.

Hutt lagoon är en av flera rosa sjöar i Australien.
Hutt lagoon är en av flera rosa sjöar i Australien.

Spotted lake – Kanada

Nordväst om Osoyoss i provinsen British Columbia i Kanada finns denna märkliga sjö, som under somrarna blir fläckig. Anledningen är att sjön innehåller höga halter av olika mineraler, och när det mesta av vattnet avdunstar på sommaren så bildas olika pölar som du skulle kunna promenera mellan om inte sjön var stängd för besök. Men för att se sjöns alla fläckar är det ändå bäst att skåda på avstånd. Dessa pölar får olika färg beroende på mineralsammansättningen i sjön.

Spotted lake är döpt efter dess utseende under sommaren.
Spotted lake är döpt efter dess utseende under sommaren.

Laguna Colorada – Bolivia

Den här sjön ligger i Altiplano, det torra och högt belagda inlandsområde som finns i Bolivia. Sjön som är mindre än en meter djup är saltig och full av alger och mineraler. Ett plus i kanten är alla flamingos som samlas på platsen för att äta plankton.

Laguna Colorada lockar till sig flamingos.
Laguna Colorada lockar till sig flamingos.

Döda havet

Världens lägsta plats är döda havet, som ligger i Israel, Jordanien och Palestina. Vattnet i sjön kommer från Jordanfloden men har sedan inget utlopp utan avdunstning är det enda som gör att vattenytan hålls i balans. Sjön är 378 meter djup och vattenytan ligger 422 meter under havsytan. Döda havet är mest känd för sin höga salthalt på över 33 procent, cirka 8,6 gånger högre än vanligt havsvatten. Salthalten gör att det går bra att flyta på ytan, men akta dig om du har sår – det kan svida rejält.

I döda havet kan du bada, men var beredd på att bli riktigt saltig.
I döda havet kan du bada, men var beredd på att bli riktigt saltig.

Grand Prismatic Spring – USA

Det här är egentligen en het källa, den största i USA. Grand Prismatic Spring ligger Yellowstone Nationalpark i Wyoming och är ungefär 40 meter djup. Namnet från källan kommer ifrån dess många färger som lockar besökare. Färgerna kommer ifrån olika sorters bakterier som bor i källans utkanter, där vattnet är lite kallare.

Grand Prismatic Spring är den största heta källan i USA.
Grand Prismatic Spring är den största heta källan i USA.
Publisert:

LÄS VIDARE