Gör inte det här om du blir sjuk utomlands
Expertens bästa råd när du behöver sjukvård utomlands
Publicerad 2019-07-11
Många vänder sig till hotellets reception om de drabbas av sjukdom på semesterresan.
Det är det sämsta man kan göra enligt reseförsäkringsexperten.
– Du kan tvingas att själv få ligga ute med stora summor pengar, säger Jenny Rudslätt på If.
Att bli sjuk eller drabbas av ett olycksfall på semestern utomlands kan förstöra en hel resa. Att dessutom tvingas ligga ute med stora summor pengar är inte roligt för någon.
De flesta som blir sjuka vänder sig till hotellets reception för att få hjälp. Ofta har hotellet en egen läkare som kommer på besök. Tyvärr är det här tillvägagångssättet det sämsta tänkbara.
– Det är inte bra. Generellt bör man undvika att gå till hotellets läkare. Går man istället via sitt försäkringsbolag eller SOS International så vet man att man får en kvalitetssäkrad vård som godkänns av försäkringsbolagen, säger Jenny Rudslätt, reseförsäkringsexpert på försäkringsbolaget If.
Fler behandlingar än vad man behöver
Problemet är att man i vissa länder gärna överdebiterar eller låter patienten genomgå undersökningar eller behandlingar som inte är motiverade. Det händer att sjukhus utnyttjar det faktum att en patient är turist – med ett försäkringsbolag som betalar – och ordinerar fler behandlingar.
Svenskarnas semesterfavorit Spanien ligger högt upp på listan över länder där kostnaderna för sjukvård kan skjuta i höjden. Även Turkiet och Grekland ligger högt upp bland skadeländerna, enligt SOS International.
– Går du till en doktor som du har hittat via, till exempel, hotellets rekommendation kan du dessutom riskera att själv få ligga ute med stora summor pengar då privata sjukhus ibland kräver ett kreditkort som garanti för att de ens ska ta in dig, säger Jenny Rudslätt.
Kan bli skyldig att betala
Även New York i USA är ett populärt resmål hos svenskarna på sommaren, ett land där överbehandling är särskilt vanligt förekommande.
– Vi har sett fall av extrem överbehandling i USA. Dels finns det ett ekonomiskt intresse, men det är också av rädsla för att göra fel och bli stämda som amerikanska läkare ordinerar vård som kan vara överflödig, dyr och tidskrävande, berättar Jenny Rudslätt.
SOS International har sett exempel på priser på upp till 50 000 kronor för något som skulle ha kostat 2 000 kronor. När kontraktet har undertecknats kan varken SOS International eller försäkringsbolagen garantera betalningen och det kan hända att man som privatperson blir betalningsskyldig.
Ta inga förhastade beslut
För att undvika onödiga behandlingar och att behöva ligga ute med stora summor pengar, finns det en enkel regel:
– Ta kontakt med försäkringsbolaget eller SOS International direkt för att få rätt vård och rätt ekonomisk ersättning – och ta inte några förhastade beslut. Det är också viktigt att känna till att reseskyddet enbart gäller för olycksfall och sjukdomar som inte gått att förutse, så om man känner av besvär redan innan resan påbörjas ska man kontakta sitt försäkringsbolag före man åker iväg, säger Jenny Rudslätt.
Om du blir sjuk på resan
- Ring ditt försäkringsbolag eller SOS International om du eller någon i din familj blivit så sjuk eller skadad på resan att det behövs läkarvård. Personalen hos SOS kommer att hjälpa dig med alla kontakter med läkare och annan sjukvårdspersonal.
- Spara intyg, kvitton och annan dokumentation om din vård.
- De flesta hemförsäkringar innehåller ett reseskydd som ofta varar i upp till 45 dagar. Se till att ha koll på hur din försäkring fungerar. Vissa länder kräver ett särskilt intyg som visar att du har en reseförsäkring. Kolla upp vad som gäller i landet du reser till.
- Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet på resan. Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder.
- Det är viktigt att kolla upp de vaccinationer som rekommenderas till det land du ska åka. På så sätt riskerar du inte att smittas av något som egentligen är lätt att undvika. Gula febern, difteri och hepatit A och B är ganska vanligt i vissa länder och det går att få ett relativt säkert skydd.