Världens blötaste museum

Av: 

Frida Bergsten

Resa | Mexiko

400 människor står staty på havets botten i Mexiko

Dyk ner under ytan – och upptäck ett av världens mest udda museum.

Här, på havets botten, står 400 människor staty.

Det är den brittiske konstnären Jason de Caires Taylos som står bakom Underwater Art Museum. Det nya undervattensmuseet, som öppnade tidigare i år, är beläget i Isla Mujeres marina nationalpark i närheten av Cancún på Yucatanhalvön i Mexiko.

400 människorskulpturer har placerats i havet, som är gjorda med hjälp av riktiga "människomallar".

Ska hjälpa korallreven

Varje år lockas runt 750000 personer till nationalparklen där det nya museet ligger. Och en av anledningarna till det udda museets tillkomst är att minska trycket på de naturliga rev som finns i det turisttäta området.

Människoskulpturerna är gjorda i ett material som ska hjälpa till att stimulera och förbättra ekosystemet i regionen. Med tiden kommer figurerna att förändras i och med att alger och andra smådjur utvecklas.

Klarar orkaner

Figurerna, som tillsamams väger 120 ton, placerade på olika djup med hjälp av en speciell borr. De står samlade i en grupp och har undertill smällts samman i en stor platta för att stå emot hårda orkaner som brukar drabba området. Figurerna ska representera den mexikanska lokalbefolkningen.

Museet har total fyra avdelningar "La Jardinera de la Esperanza", "Coleccionista de los Sueños", "Hombre en Llamas" och "The Silent Evolution", alla gjorda av Jason de Caires Taylos.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Mexiko