Nu våras det för vintercamparna

RESA

Fullt med husvagnar vid skidbacken i Orsa Grönklitt

Campingplatsen i Orsa Grönklitt ligger vid foten av skidbacken. Det är bara att gå direkt ut och klicka på sig skidorna.

Har du också sett dem stå upplysta i snön och undrat?

Husvagnarna som det lyser om på kvällarna, trots snö och minusgrader.

Att vintercampa är inga konstigheter för Ulla och Sten Wozny. De tillhör de drygt 8 000 familjer i Sverige som bor i husvagn under årets kallaste del.

På Orsa Grönklitts camping står husvagnarna på rad. Flera av dem ackompanjeras av tända julgranar, kanske för att skapa lite mer hemkänsla på den annars ganska nakna uppställningsplatsen.

Alldeles intill ligger skidbacken och flera kilometer preparerade längdspår. Det är bara att klicka i skidorna direkt utanför husvagnsdörren. Och att det är populärt råder ingen tvekan om – alla 60 säsongsplatser är upptagna.

Några få platser har sparats för tillfälliga besökare. Dit hör Ulla och Sten Wozny från Laxsjön utanför Ludvika som har dragit hit sin husvagn för att stanna en vecka. Till familjen hör också taxen Otti, 10 år, och draghunden Ax, en treårig vorsteh.

När vi knackar på blir det smått kaos i vagnen när hundarna börjar skälla och rusa runt. På grund av de små ytorna måste spralliga Ax hälsa på oss utomhus innan det ens är möjligt för oss att stiga på.

Varmt och gott inne

Innanför de tunna väggarna är det varmt, drygt 20 grader. Vi pressar oss runt bordet och sjunker ner i den hästskoformade soffan. Väl där vill man ogärna resa på sig.

– Man vänjer sig. Alla kan inte springa runt samtidigt utan en i taget får vara uppe och greja, säger Sten.

För en husvagn är ett under av effektivt utnyttjade utrymmen. Vintertid är det extra viktigt att ha ordning och reda på sakerna eftersom allting måste rymmas inomhus.

– Har du vant dig och lärt dig att bo i husvagn på sommaren så underlättar det, fortsätter Sten.

Familjen Wozny är rutinerad. Redan i början av 1970-talet började de bo i husvagn på vintern när de skulle åka runt och tävla med draghund. Och då fick även de nu utflugna barnen plats, plus deras kompisar, plus hundarna.

– Fast då hade vi en större husvagn i och för sig, förklarar Ulla.

De allra flesta vintercampare ger sig dock inte ut och kör med en tung husvagn när det är risk för halka och dåligt väglag. I stället åker man upp i början av säsongen, helst innan den första snön har lagt sig, och ”pallar upp” husvagnen. Där får den stå hela vintern, kopplad till ett 220 volts eluttag. När sedan lusten faller på är det bara att åka dit. Precis som till en egen liten stuga.

Som en egen liten stuga

Det riktigt lyser i ögonen på paret Wozny när de berättar om alla fördelar med att bo i husvagn: gemenskapen och att vara nära naturen på ett billigt och enkelt sätt. De kommer inte på en enda nackdel. Och de minustecken som finns har de lyckats vända till något positivt. Som att springa till servicehuset för att diska, duscha och gå på toaletten.

– Det är ju det enda du har att göra! Annars sitter du bara still härinne, säger Sten och sammanfattar det hela:

– Jag har alltid älskat husvagnslivet. Man har med sig allt.

Tips till dig som vintercampar

Malin Husár

ARTIKELN HANDLAR OM