Visumet kom fram för sent

RESA

Eva förlorade resa för 10 000 kronor

1 av 2 | Foto: Eva Eklund fick inte sitt visum i tid - trots att hon betalat för snabbehandling och lagt med ett frankerat svarskuvert.

Eva Eklund, 54, sökte visum till Kina. Men hon fick inte tillbaka sitt pass i tid-och missade flyget.

Biljetten för närmare 10000 kronor gick förlorad.

– Kinesiska ambassaden har visat höjden av nonchalans, säger Eva.

Eva Eklund köpte en flygbiljett Köpenhamn-Shanghai på nätet. Hon skickade sitt pass och ansökningshandlingar till Kinas ambassad i Stockholm.

- Det var 27 september. Jag betalade ordinarie avgift på 220 kronor plus 170 kronor för snabbehandling av ärendet.

Hon skulle resa 4 oktober, men 2 oktober hade hon fortfarande inte fått sina pass- och visumhandlingar, trots att ambassen hävdade att passet hade skickats.

Frankerat kuvert dög inte

Dagen före avresan ringde Eva till Kinas ambassad igen.

- Nu började jag bli orolig. Jag pratade med flera ambassadtjänstemän som hävdade att mina handlingar hade skickats.

På morgonen samma dag som planet skulle lyfta från Kastrup fick Eva Eklund ett nytt besked: hennes pass och visum fanns kvar på ambassaden i Stockholm. Själv befann hon sig i Hörby i Skåne. Anledningen att Eva inte fått handlingarna var att hon inte hade bifogat 40 kronor i kontanter.

– Däremot hade jag lagt med ett svarskuvert och frankerat det för 41 kronor. Både min adress och mitt telefonnummer fanns där och någon kunde väl ha ringt mig i tid.

– Det här är höjden av nonchalans. Jag har förlorat nästan 10 000 kronor som jag sparat för att göra den här resan till min son i Shanghai, säger Eva Eklund.

"Levde inte upp till kraven"

En talesperson för Kinas ambassad bemöter kritiken.

– Man ska betala 40 kronor i kontanter om man vill få passet med visum skickat till sig. I det här fallet hade ett svarskuvert visserligen frankerats, men en tjänsteman la ansökan åt sidan när den inte levde upp till de formella kraven.

Först 9 oktober kom Eva Eklunds handlingar med rekommenderat brev.

– Där ser man att mitt visum utfärdades redan 28 september. Det tycker jag är bevis nog för hur illa mitt ärende har skötts.

Sture Olsson