Vill bygga väg – från London till New York

Av: Joakim Magné

Publicerad:
Uppdaterad:

Sugen på bilsemester?

Snart kan det bli möjligt att bränna asfalt mellan London och New York – i ett svep.

Men ta en funderare. Det är många mil.

Tidigare i veckan presenterade Vladimir Yakunin, ansvarig för Russian Railways, förslaget att bygga ut tågnätet i Ryssland. Samtidigt nämnde tågchefen även att det fanns spektakulära planer om att bygga en megaväg genom hela Ryssland – för att binda samman den eurasiska kontintenten med den nordamerikanska, enligt tidningen Siberian Times.

I praktiken innebär det att en kommer att kunna köra bil genom Europa, beta av Ryssland för att korsa Berings hav till Alaska och sedan ner genom Kanada in i USA.

Ja, det kan bli en reell möjlighet. Men bara för den som känner sig uthållig nog. För det är ungefär 2 000 mil från London till New York.

”Många biljoner dollar”

Fortfarande är projektet bara i en idéfas. Det finns ingen som helst finasiell planering förutom något luddiga ”många biljoner dollar”. Men enligt Yakunin kommer satsningen att betala tillbaka. Skulle projektet bli verklighet kommer 10-15 nya industrier att etableras och även ett antal nya byar i området, enligt chefen för Russian Railways.

Fotnot: Läsare med vild fantasi och ett till synes obegränsat bensinkonto hörde av sig efter att artikeln skrivits. Den mest extrema vägen är naturligtvis inte mellan London och New York. Utan mellan Nordkap och Punta Arenas i Chile. Svindlande.

Publicerad: