Smutsigt strandparadis stängt i ett halvår

Nu är den filippinska paradisön Boracay stängd för städning.
Alla turister är förbjudna på ön.
För att garantera att förbudet hålls övervakas ön av beväpnad polis.

600 filippinska poliser övervakade stängningen av paradisön Boracay när den trädde i kraft på torsdagen. I upp till ett halvår framåt släpps bara boende ombord på färjorna från den större grannön Panay, där närmaste flygplats ligger.

– Vi stänger inga etablissemang, men turister får inte åka dit. Vi genomför presidentens instruktioner, säger regionens polischef Cesar Binag.

Blivit en ”smutspöl”

Filippinernas president Rodrigo Duterte har anklagat lokala makthavare för att ha låtit turismen löpa amok, och kallat Boracay en "smutspöl".

Och alla är eniga om att ön – liksom motsvarande strandparadis i länder som Indonesien och Thailand – bågnar under besökstrycket. Bara sedan 2006 har antalet årliga turister fördubblats till nu två miljoner årligen.

Begränsar invånarna

Däremot tycker många att stängningen genomförs på ett brutalt sätt och utan att ta hänsyn till de tiotusentals arbetstillfällen inom turismen på ön som påverkas.

– President Duterte har aldrig avslöjat för allmänheten att den här påstådda restaureringsplanen innebär utplacering av polisstyrkor i full stridsmundering. Vi kan inte se poängen med militariseringen utom att det begränsar de medborgliga rättigheterna för invånarna som påverkas av den sex månader långa stängningen, säger Fernando Hicap, en före detta kongressledamot som leder kritiker mot åtgärderna, till The New York Times. 

Får inte köra båt heller

Det är också oklart hur städningen ska följas upp av annorlunda, hårdare regelverk. Liknande justeringar av exempelvis byggnormer, för att hejda hård exploatering av mark för massmarknadsturism, har på senare år genomförts i bland annat Spanien.

De boende på ön får endast bada vid vissa ständer. Båtar har generellt förbjudits att komma närmare ön än tre kilometer.

Publisert:

LÄS VIDARE