Här finns en kro i varje by

Resa

och i Falsled ligger den bästa i Danmark

Falsleds restaurangchef Birger Langbak serverar Henrik och Alice Frank ostbricka.
Falsleds restaurangchef Birger Langbak serverar Henrik och Alice Frank ostbricka.
Masterkocken Jean-Louis Lieffroy.

Vid sidan om den stora blodboken tuggar hästarna sakta i hagen. Solnedgången bakom havet och segelbåtarna färgar himlen rosa.

Det är lugnt och stilla. Vi är mitt ute på landet och sommarkvällen framför oss är oändligt vacker.

På Falsled Kros glasveranda har förrätten med sparris och chutney just dukats av. Duvan kommer in. Den är mör och smakar? annorlunda. Det är första gången jag äter duva, och är det någon gång man ska testa något nytt så är det här.

Jean-Louis Lieffroy är köksmästaren som enligt Det danske gastronomiske akademigjort ”kroen” till en av de absolut bästa restaurangerna i Danmark. En fransk stjärnkock som för 30 år sedan valde landet på Fyn framför storstaden.

– Jag vill att gästerna ska få en hel matupplevelse och då är atmosfären och omgivningen viktig, säger han.

Menyerna skiftar efter årstid. På hösten är det mycket vilt, på sommaren finns det gott om potatis, jordgubbar och örter i trädgården.

Även om många av råvarorna är danska är maten långt ifrån typiskt dansk. Menyn består i stället av sådant som gazpacho, andleverpaté och hemrökt lax med pepparrotskräm.

Falsled kro härstammar från 1500-talet. Men ”kroerna” började dyka upp redan på 1100-talet, främst i syfte att ge kungen och hans följe service på resan.

I slutet av 1300-talet bestämde drottning Margareta att det aldrig skulle vara längre mellan ”kroerna” än en dagsresa, fyra mil på den tiden. Det ändrades senare till varannan mil. I utbyte mot att alltid ha en säng och ett mål mat åt resande fick ”kroerna” särskilda privilegier, till exempel tillstånd att brygga och sälja brännvin och öl.

I dag finns några kvar i sitt gamla skick, andra har moderniserats eller helt lämnat gästgiveriet.

Enligt Jean-Louis Lieffroy kan skillnaderna mellan ”kroerna” vara stora.

– En kro är inte detsamma som hög kvalitet fast gemensamt för de allra flesta är att de ligger i en miljö som är mycket vacker, säger han.

När mörkret lagt sig går jag över kullerstenarna på kroens svagt upplysta gård. Mitt rum har rustika möbler, svalt golv och en teve gömd i garderoben. I rummet väntar en tjock morgonrock och mjuka lakan. En chokladbit ligger på huvudkudden.

Jag känner mig som en kunglighet på genomresa.

Anna Careborg

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa