Så kan du tjäna på eurons ras

RESA

Experternas bästa spartips
Charter
Flygstolar
Hotell
Kryssningar
På plats

Euron fortsätter att falla i värde.

I torsdags handlades valutan för rekordlåga 8,28 mot den svenska kronan.

Om du reser smart kan det betyda en extra billig semester.

Växlingskontoren uppdaterar sina växlingskurser hela tiden. När euron är låg så kan du växla till bra kurs redan samma dag.

Nu innebär det mer pengar i fickan för dig.

– Det blir billigare när du går på utflykter, går på restaurang och liknande aktiviteter folk gör på semestern. När du växlar får du mer euro, säger Mattias Varén, Reseekonom på Forex.

Charter

Resandet till Medelhavet har blivit billigare i och med de senare månadernas låga euro. Framför allt har Grekland blivit billigare. Charterarrangören Apollo har i snitt sänkt sina hotellpriser i Grekland med 500 kronor.

– På plats blir det billigare att shoppa, gå på restaurang, åka taxi, att leva på destinationen där man tidigare upplevt att det varit aningen dyrare, säger Pernilla Enkler, informatör på Apollo.

Res till euroländer som Italien, Slovenien, Grekland, Cypern och Spanien. Där får du mycket för dina svenska kronor.

Shopping, taxi och mat blir ännu billigare än tidigare.

På lång sikt kan hotellpriser sänkas ytterligare.

Kryssningar

Här kan du tjäna på att välja ett rederi som debiterar allt du konsumerar ombord – från öl och läsk till spabehandlingar och landutflykter – i euro istället för dollar.

Kryssar du en vecka eller tio dagar i exempelvis Medelhavet kan det bli en bra besparing. Dessutom är ju allt billigare i land om du kryssar mellan euroländer.

MSC och Costa Cruises är två euro-rederier.

Royal Caribbean, Norewegian Cruise Line och Holland America Line sätter sina priser i dollar.

Flygstolar

Med is i magen kan du göra riktiga klipp. Köper du bara en flygstol kan du tjäna på att köpa hotellrummet på plats. Utnyttja det fördelaktiga förhandlingsläget och se var du får mest valuta för pengarna. Kom ihåg att hotellen vill vara fullbelagda.

– På plats finns hotell som har billiga erbjudanden för att sälja de sista rummen samma natt, säger Åsa Söderberg, Nordenchef på Hotels.com.

Var flexibel. Kan du ta flygstolen eller hotellet på ovanliga tider kan du spara många hundralappar.

Ha is i magen. Handlare och hotellägare vill ha kunder. På många destinationer kan du göra riktiga fynd om du köper det på plats.

Våga förhandla och jämföra hotell, boende och resor.

Ladda ner guider!

Ladda ner över 200 resguider Skriv ut och ta med på resan