Skitiga Dortmund har blivit renast i Tyskland

RESA

Tyskarna har fattat galoppen

1 av 4 | Foto: Nina Gronewold och Julia Priebe njuter av solen på baren Solendo i Dortmunds hamn medan Julias dotter Johanna dribblar i sanden.

Från kolgruvor och stålverk till it och naturupplevelser. Dortmund har bytt skepnad totalt.

Nu vill man visa det för resten av världen.

Säg Ruhr, och de flesta associerar till tunga industrier, utsläpp och surt regn. Men det har hänt mycket de senaste åren. Ruhrområdet har blivit grönt och största staden Dortmund har förvandlats till en ung, trendig storstad med både uteliv och shopping.

Nu satsar man på folk som vill ha full fart på semestern. Inför sommarens anstormning av fotbollsfans lanserar man sevärdheter, aktiviteter och arrangemang på löpande band. En ny cykelled genom Ruhrområdet, 22 mil längs Ruhr från Duisburg till Winterberg, har just öppnat. Och Sauerland, ett område med böljande gröna kullar sydost om stan, lockar med vandringsleder och terrängcykling på sommaren och skidåkning på vintern

Tyskarna har fattat galoppen. De kommer från hela landet för att shoppa i Dortmund och njuta av naturen. Men med utländska besökare är det glesare. Än så länge.

Det vill Sigun Späte på turistbyrån i Dortmund få en ändring på.

– Turismen är så ung här, det handlar kanske om 15 år. Men det börjar komma en del från utlandet. Främst engelsmän, de gillar vår kultur – öl och fotboll. Och hittills har 10 000 svenskar bokat rum i Dortmund under VM.

Fotbolls-VM är Dortmunds stora chans att göra sig känd för världen som turistdestination. Det är dags att skaka av sig sitt sotiga förflutna och visa upp en ny sida: natur och grönska.

– I dag är Ruhrområdet renast i hela Tyskland. Vattnet i kanalen här i Dortmund är så rent att folk simmar där på somrarna, fast man egentligen inte får, säger Sigun Späte.

Men alla är inte lika övertygade. Jennie Drechsler, som jobbar på ett kafé på shoppinggatan Ostenhellweg, har inga tips på favoritbadplatser när vi frågar.

– Bada där? Aldrig! Vattnet är ju alldeles grumligt, ryser hon.

Det kanske tar några år till innan det skamfilade ryktet är helt återställt. Kranvattnet är hur som helst det godaste jag smakat utanför Sverige.

För den som inte har någon lust att fara omkring finns mer urbana grönområden att ladda upp inför VM-matcherna. I norr ligger Freizeitpark Fredenbaum och i söder Westfalenpark, stora parker dit familjer ofta tar med både tält och grill för en heldag.

I Westpark, en annan grön lunga, sitter Michael Bison, Maria Mesa, José Carretero och Eva Fernandez.

– Många tror att det bara finns industrier här, men nu för tiden är det ju mest it-företag. Dortmund är en skön stad, lagom stor, säger Michael Bison.

José och Eva har flyttat hit från Spanien för att jobba som lärare. De hade förberett sig på grå betong och är väldigt glada att de hade fel.

– Det är tråkigt att det inte finns så mycket kvar av gamla stan, allt bombades under kriget. Men jag gillar verkligen parkerna. Så fort vädret är bra har vi picknick, säger José.

Och de är inte ensamma. På helgen är det så tätt mellan picknickfiltarna och engångsgrillarna i Westfalenparken att det är svårt att hitta en ledig plätt.

Om det inte är hemmamatch för Borussia Dortmund, förstås. På barerna i närheten finns det knappt plats att vända sig om. Något bättre ställe att fira med andra fotbollsfans finns inte.

Sverige –Trinidad & Tobago 10/6 18.00

Signal-Iduna-Stadion

Sara Berggren

ARTIKELN HANDLAR OM