Här kan du frossa i äkta rysk skumpa

RESA

Resa har testat bubblet och barerna i S:t Petersburg

Foto: Bartendern Sergei på restaurang Kybept rekommenderar Sovietsky Champanskoye till både ryska plättar och rödbetssoppa.

s:t PEtersburg.

Behöver du mer glamour och lyx i ditt liv?

I vinter och i vår är det billigt att resa till S:t Petersburg och dricka äkta rysk champagne, eller champanskoje som ryssarna kallar sitt bubbel.

Vi har testat barerna och lotsar rätt bland torra och söta champanskoje i Rysslands andra stad.

Foto: Uppståndelsekyrkan står mitt i S:t Petersburg. Under sovjettiden var kyrkan spannmålslager, men är nu restaurerad.

Rysk champagne för tankarna till överdåd och lyx. Den är tillsammans med kaviaren den strimma rysk glamour som överlevt plan-ekonomins betong och grå vardag. Kanske för att ryssarna har en extrem aptit på livets goda. Något som vi lagomsvenskar har all anledning att ta efter.

S:t Petersburg är en stad full av spännande barer, billigt ryskt bubbel och vänliga människor. Visst, tunnelbanespärrvakten och tanterna i hotellreceptionen är jäkligt sura och kan definitivt inte stava till ”serviceminded”. Men när en ryss kommit ifrån jobbet, och satt sig på någon av stans många barer, träder en helt ny sida fram.

Dricker bubbel ofta

På Art Café mitt i city, bara ett stenkast från Vinterpalatset, har tre kvinnor precis öppnat en flaska champanskoje och höjer glasen för att skåla, när jag tränger mig på.

–Vi firar Nina, säger Ludmila. Hon fyller år i dag.

Nina, Ludmila och Nina berättar att de är gamla arbetskamrater som känt varandra i 17 år.

–Vi går ut och dricker champanskoje ofta, säger Ludmila. Det blir ett par gånger i månaden, antingen med Nina och Nina, eller med andra vänner.

–Och inte bara när det är fest. För är det inte fest så blir det, när man väl har öppnat en champanskoje, säger Nina och skrattar.

En flaska av den klassiska Sovietskij Champanskoje kostar på Art Café 300 rubel (cirka 75 kr), och du kan välja mellan halvtorr och halvsöt. Det går också att köpa på glas för 40 rubel (cirka 10 kr). Den halvsöta är extremt söt, välj hellre den halvtorra.

Ryskt bubbelvin är ökänt för att alltid vara sött och sliskigt, men det är inte sant. Det finns många torra och goda ryska mousserande viner, helt i klass med spansk cava eller enklare franskt bubbel. Och inte bara Sovietskij Champanskoje , utan även exempelvis S:t Petersburgs eget märke ”Sankt Petersburg” finns i flera torra och halvtorra varianter. Märket Odessa, som också är vanligt i Baltikum, bör du undvika om du inte hittar en väldigt torr variant. Många märken tillverkar även rosa och rött bubbelvin.

Torra, goda viner

Men är rysk champanskoje verkligen champagne? Svar: ja – och nej. Det tillverkas på samma sätt, men det är egentligen bara mousserande vin från Champagne i Frankrike som får säljas under varumärket champagne. Fast det bryr sig inte ryssarna om. De är stolta över sitt bubbel och struntar helt i snobbiga fransmän och EU-direktiv.

Du kan givetvis köpa champanskoje i vilken butik som helst i S:t Petersburg. En flaska kostar ungefär 80 rubel (20 kr). Och när du ändå är i affären –passa på att köpa lite kaviar. Den skiftar i pris beroende på kvalitet. Den äkta ryska, gjord på störrom, är svindyr. Så är du ingen extrem finsmakare kan du köpa rysk laxrom. Handlar du på en marknad får du oftast provsmaka först. Priset ska ligga på ungefär en fjärdedel av vad du betalar hemma.

När du hittat en kaviar du tycker smakar gott är det bara att trava hem till hotellet och njuta en lyxig fördrink med tilltugg på rummet, innan du går ut för att äta.

Billigt äta ute i Ryssland

I vår är det prisvärt att resa till S:t Petersburg. Ett par olika resebyråer arrangerar weekendresor (torsdag till söndag) med flyg. Den billigaste kostar 2435 kronor, och då ingår hotell. Tyvärr tillkommer en kostnad för visum på ungefär 500 kronor. När du väl är på plats i Ryssland så är allt billigt. Restaurangbesök och taxi ligger på en fjärdedel av priserna här hemma.

Snabbguide: St Petersburg

5 bra ställen att dricka rysk "champanskoje"

5 "ryska" bubbel att testa

3 x rysk mat att äta till

Johan Söderlund ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM