Mäktiga berg och över 100 stränder

Montenegro - en uppstickare vid Adriatiska havet

Foto: EILEEN KOVCHOK/AP
Den budvanska Rivieran kan vara ett givet kort i sommar. Här går det att njuta av sol och bad med medeltida byggnader alldeles intill.

Kroatien är de senaste årens stora charterkomet.

Nu följer grannen i söder efter.

Montenegro må vara litet - men naturen är storslagen och här finns över 100 stränder att välja mellan.

Kotor finns med på Unescos världsarvslista.

Vi följer den montenegrinska kusten, hela tiden med de höga gråblå bergen på ena sidan. På den andra skymtar Medelhavet.

Snart viker vägen av, in i Kotorbukten, Europas sydligaste fjordlandskap. Här liknar naturen den man hittar på nyzeeländska Sydön eller i västra Norge. Enorma järngrå klippor skjuter lodrätt upp kring en alldeles stilla sjö och försvinner in i den disiga himlen.

När vi färdas längre in i det fascinerande landskapet känns det som om bergen innesluter oss. De höga granitbergen stänger effektivt ute kylan från norr och skapar ett naturligt skydd, vilket ger förutsättningar för ett växtliv som är ovanligt exotiskt för trakten. Oleander, palm, kiwi och agave trivs här.

Kotorbukten är indelad i flera mindre bukter. Varje bukt har en liten samling stenhus tätt samlade.

Vi stannar i samtliga byar längs vägen, faller speciellt för Perast, en stillsam ort alldeles vid vattnet. På en klippa femtio meter ut i den stilla sjön tronar kyrkan Lady of Skrplje, byggd i barockstil liksom flera andra byggnader i byn.

Få länder i Europa kan konkurrera med Montenegro när det gäller naturupplevelser. Den lilla republiken består av berg, forsande floder och storslagen vildmark, avstånden är korta och man når enkelt delar där det känns som om man färdats mycket långt in i vildmarken.

Montenegro har dessutom en kust med fler än 100 stränder på en sträcka av 30 mil. Några av de vackraste finner vi i närheten av staden Budva som gett namn åt hela kusten.

Budvas gamla del är en bevarad medeltidsstadskärna innanför högresta murar som konstruerades på 1400-talet. Vi vandrar långsamt genom trånga gränder mellan gräddvita och terrakottafärgade stenhus. Affärer, restauranger och barer ligger tätt. På de små torgen samlas turister och kisar upp mot högresta kyrktorn.

Utanför stadsmuren samlas Budvaborna på kaféerna nere vid vattnet. Här är luften lättare, en svalkande bris känns uppfriskande efter de trånga gränderna.

Härifrån ser vi flera av Montenegros stränder. Guldgula remsor mot det djupblå havet. Och bakom stränderna skjuter de spektakulära smaragdgröna och grå bergen upp - typiska för Montenegro.

Jonas Henningsson (resa@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM