Oslo förbjuder retuscherad reklam

Foto: Sätter stopp för retuscherade reklambilder.
TT
RESA

Reklambilder på retuscherade kroppar bidrar till kroppshetsen i samhället menar många. För att motverka detta har nu den norska huvudstaden infört ett förbud mot denna typ av reklambilder, skriver Vårt Oslo.

Under flera år har ungdomsorganisationer i Oslo i Norge försökt att få igenom ett förbud mot retuscherade bilder på modeller på kommunala reklamplatser. Och nu har beslutet om ett förbud klubbats igenom i stadens fullmäktige, skriver Vårt Oslo.

Förbudet är ett viktigt steg i kampen mot kroppshetsen, menar borgarrådet Lan Marie Ngyen Berg (MP). Enligt henne har de redan startat arbetet med att skriva in förbudet mot retuscherade modeller i kommunens reklamkontrakt.

– Många av de här bilderna främjar osunda och orealistiska kroppsideal och självklart ska kommunala annonsplatser inte användas för att sprida detta, säger hon till Vårt Oslo.

Inte först med förbud

Den norska huvudstaden är dock inte först. Trondheim införde ett liknande förbud år 2016. Där råder ett förbud mot objektifierande reklam med till exempel lättklädda modeller.

Även i Israel har man tagit krafttag mot kroppshetsen genom förbud och i Frankrike är det obligatoriskt att förse reklambilder med varningstext om modellen är retuscherad. Bryter man mot reglerna väntar höga böter.

I Sverige har liknande diskussioner om förbud förekommit. Trafikkontoret i Stockholm beslutade i december förra året om att införa riktlinjer mot sexistisk och rasistisk reklam på utomhusytor. Där har reklamaktörerna 24 timmar på sig att ta ned reklam som trafikkontoret tycker bryter mot reglerna.

Dagens tre rubriker 23 mars 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Oslo