Här är höstens smakrika marknader och festivaler

Av: 

Fanny Haeffner

Cecilia Billgren

Fiskar

Vig en weekend åt din inre gourmet i höst. Runt om i Sverige anordnas mängder med marknader, festivaler och hyllningar till den svenska maten de närmaste månaderna. Här är ett smakprov.

Hösten bjuder på mycket gott för smaklökarna

Tryffelsafari på Gotland

Varje höst utbryter en skattjakt runt om på Gotland. Och det är inte vikingasmycken eller hansamynt som står för skatterna – utan skogens svarta guld. Bland hasselsnår och ek, begravd under marken, finns det nämligen en chans att hitta världens mest exklusiva svamp, tryffeln. Till sin hjälp har tryffeljägaren en specialtränad hund, som vant nosar fram de jordiga klumparna bland mull och blad. Låter det spännande? Varje lördag under oktober och november kan du följa med på tryffelsafari anordnat av Smakrike krog på Ljugarn. Efter en två timmars tur i skogen väntar en härlig 6-rätters middag med tryffeltema. Pris: Safari, middag med vin samt del i dubbelrum på Smakrike Krog & Logi, 2950 kr/person. Läs mer: www.tryffelsafari.se

Tryffelsafari
Tryffelsafari

BONDENS EGEN MARKNAD Yttre Borggården, Linköping 10 augusti -28 september

Handla närproducerade östgötska varor på en stor marknad som hålls varje lördag i september.


SKÖRDEMARKNAD Båstad torg, Båstad 13–15 september

Bjäres mathantverkare och odlare tar med sig det bästa av säsongens råvaror till Båstads torg. Allt med fokus på nyskördade frukter och grönsaker och andra delikatesser från Bjäre. Provsmaka, få tips på spännande nya recept och lär dig hur du bäst tar tillvara höstens råvaror.


Gåsamiddag i Skåne

Mårten Gås är en anrik tradition, där man på Mårtensafton den 10 november äter en festmåltid med gåstema. Från början var kvällen den sista måltiden före den långa fastan fram till jul, och firades till minne av helgonet Martinius. I dag firas Mårten Gås främst i Skåne, där man under november äter en klassisk skånsk gåsmiddag med svartsoppa till förrätt och äppelkaka till efterrätt. Flera skånska hotell och herrgårdar erbjuder weekendpaket med gåsmiddag under november, däribland Margretetorps Gästgifvaregård i Hjärnarp. Erbjudandet gäller  med ankomst från 18 oktober tom 10 november. Pris: 1415 kr/person inkl klassisk skånsk gåsamiddag, en övernattning och frukostbuffé. Läs mer: www.margretetorp.se

Gåsamiddag

STOCKHOLM BEER AND WHISKY

Nacka Strand, Stockholm 26 - 28 september & 3 - 5 oktober

Öl och whiskyfestival! Utrustad med ett provsmakningsglas är det bara att dyka in i värld av öl och whisky. Botanisera bland obskyra sorter, småbryggerier och de senaste dryckestrenderna och smaka dig igenom de många utställarnas sortiment.


ÅRE HÖSTMARKNAD Åre, 27-29 september

Jämtländsk kultur och mathatverk visas upp och ställs ut. Smakprovningar och till och med en smaktävling är en av många arrangemang under helgen.

Hummerfiske i Hunnebostrand

Även under vattenytan finns det under hösten chans att hitta guld. Årets hummerpremiär infaller den 27 september, och redan dagen efter går den första hummerbåten ut från kaj. Följ med på äkta hummerfiske där du själv drar upp tinorna ur havets djup, förhoppningsvis fyllda med de läckra, svarta skaldjuren. Efter ett par timmar på sjön väntar besök på Svenska Hummerakademiens museum samt en fyrarätters hummersupé på Hotel Kaprifol. Pris: Hummerfiske, middag samt övernattning i dubbelrum med frukostbuffé på Hotel Kaprifol, 2 850 kr/pers. Läs mer: www.kaprifol.com

Hummerfiske

SOLLEFTEÅ HÖSTMARKNAD Nipanområdet, Sollefteå 12-13 oktober

Knallar i massor och prunkande bord av lokalproducerad mat. Tävlingar som Gissa grisens vikt och mängder av aktiviteter.


MIKAELI MARKNAD Fredriksdals Trädgård, Helsingborg 29 september

Ta del av alla härliga höstgrönsaker från den nyskördade köksträdgården. Marknad, musik och andra aktiviteter hela dagen.

Whiskyweekend i Mackmyra

Prova något så unikt som en äkta svensk maltwhisky. Checka in på Högbo Brukshotell och njut av en weekend i whiskyns tecken, med besök på destilleriet i Mackmyra med guidad visning. Tillbaka på hotellet väntar whiskyprovning och gourmetmiddag. Om livsnjutaren i dig vaknar till liv ordentligt går det även att boka till ett spapaket under helgen. Kan bokas utvalda lördagar i september-november. Pris: Från 2110 kr/person inkl visning, provning, fyrarättersmiddag, övernattning i dubbelrum samt frukost. www.hogbobrukshotell.se

Whiskyweekend

STHLM FOOD AND WINE Stockholmsmässan, Stockholm 8-10 november

Nordens största matmässa där mängder av utställare samlas för att frossa i mat och dryck. Här kan besökare provsmaka det mesta, gå på föreläsningar och matprovningar.


Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Fiskar

LÄS VIDARE

Lev slottsliv en helg – 15 sköna förslag

ÄMNEN I ARTIKELN

Fiskar

Fiske

Gotland

Skåne

Stockholm

Åre

Hunnebostrand

MER OM RESA

Höstens skönaste kryssar

Lev slottsliv en helg – 15 sköna förslag

Missa inte höstens spännande mässor

Rusning till New York i höst

Guide: Så hittar du höstmyset – i en fyr

Vietnam-nam hos Jaggers favoritkock

Fotboll, konst eller musik?

Galet och gott på 10 coolaste vinresorna

Maxa höstlovet: 25 tips landet runt

Glöggen är varm – dags för julmarknad

16 billiga spadrömmar i Baltikum

Hit ska du åka på all inclusive

Flyg från Köpenhamn – 20 resmål utan mellanlandning

Åre: 34 budgettips som räddar skidäventyret

Här handlar du billigast i norra Tyskland

Höga kusten: rena drömmen att göra med bil

Favoriten Gotland

En weekend i Åre för kropp och själ

Listan - här är Sveriges bästa stränder

Allt fler vill åka på kryssningar - ”Populär resform”.

25 fina guldkorn att njuta av på Gotland

Maxa strandlivet på somriga Gotland

Här kan du fiska alldeles egna kräftor

Naturområden i Stockholm - här är experternas tips