Färgstarka Marrakech

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Marocko

Gå vilse i medinans gränder – upptäck stadens guldkorn

Beduiner, utflykter i Sahara och Jardin Majorelle – tre anledningar att åka till Marrakech.
Foto: ANNA FLEMMERT
Beduiner, utflykter i Sahara och Jardin Majorelle – tre anledningar att åka till Marrakech.

Nordafrikas kronjuvel Marocko har mer att erbjuda än överfulla turiststränder i Agadir.

Låt dig förföras av snötäckta bergstoppar, världsberömda basarer och kamelridning i öken.

Få platser är lika fulla av färger, dofter, och ljud som Marrakech. Dadlar, ormtjusare, läder, mynta och vandrande pinnar – allt finns i Marockos mest mytomspunna stad.

Det är lätt att gå vilse i medinans trånga gränder, men det är här som stadens guldkorn gömmer sig. Här hittar du de välkända soukerna, det sprudlande torget Djemaa el Fna och stans bästa boende. Hyr ett rum i en traditionell riad, som är uppbyggd kring en lummig innergård med apelsinträd och fontäner.

En favorit är La Maison Arabe, med fantastisk inredning, takterrass och stor pool.

Fynda i basarerna

Bästa utgångspunkten för en upptäcktsfärd är Djemaa el Fna, stadens pulserande hjärta. Här hittar du små butiker och stånd som säljer väskor, tekannor, kryddor och skor.

En kort promenad därifrån ligger souk Smarine, med tusentals vackra tyger och souk el Fekharine, där du kan fynda handgjord keramik. Missa inte heller den imponerande mattförsäljningen på souk Zarbia och piratkopiornas mecka Rue de Bab Agnaou.

Det är lätt att strosa runt i medinan i flera timmar. Ta gärna en paus med ett glas mintte i någon av soukerna. Glöm inte att provsmaka de lokala bakverken, som de halvmåneformade gasellerna, gjorda på mandel och rosvatten.

Yves Saint Laurents egen park

I Marrakech finns det gott om vackra palats och blommande parker. Se till att besöka ståtliga Bahia Palace, med sin fantastiska arkitektur från slutet av 1800-talet. Väggar, golv och tak är klädda i mosaik och de anslutande trädgårdarna ger skön svalka i värmen.

Missa inte heller den imponerande parken Jardin Majorelle, som har ägts av modegurun Yves Saint Laurent. Här kan du strosa bland fikonträd, kaktusar och bassänger med näckrosor.

När solen går ner vallfärdar både turister och marockaner till Djemaa el Fna, som förvandlas till en stor matmarknad. Det är billigt, så var inte rädd för prova nya rätter. Beställ till exempel tagine, berbersoppan harira och det kryddiga ginsengteet, som påminner om glögg.

Marockos Hollywood

Öster om Marrakech ligger Atlasbergen med sina snöklädda toppar. Hit är det trevligt att ta sig med hyrbil eller en arrangerad tur.

Fortsätt gärna till Ouarzazate, som ibland kallas Marockos Hollywood. Här finns den fort-liknande staden Ait Benhaddou, som har lockat mängder av västerländska filmteam genom tiderna. Husen är gjorda av soltorkad lera och det är mäktigt att strosa nedför de uråldriga gränderna. 

Den som fortsätter ytterligare några timmar österut hamnar i Saharas västligaste område Erg Chebbi. Det är en oförglömlig upplevelse att se sanddynerna torna upp sig genom bilrutan och sedan träda in i denna isolerade värld på en kamel.

Att leva som berberna, Marockos urinvånare, är både lärorikt och spännande. Och det är barnsligt roligt att åka kana nedför sanddynerna, sova under bar himmel och titta på när soluppgången färgar världen gul.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Marrakech

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN