"Det luktade spyor överallt"

RESA

Två lyxkryssare drabbade av kräksjukan

1 av 3 | Foto: Vision of the Seas systerfartyg, Voyager of the Seas, drabbades också av en epedemi förra året. Då misstänktes ett 60-tal falla av svininfluensa ombord. Fartyget isolerades i Marseilles hamn på franska medelhavskusten.

Lyxkryssningarna ombordbord på de norsk-amerikanska kryssningsfartygen förvandlades till en mardröm.

Tusentals personer har evekuerats.

– Det var fullständigt kaos, berättar en av de drabbade passagerarna.

Rederiet Royal Caribbean rapporterar att 3840 passagerare och 1600 besättningsmän har evakuerats från kryssningsfartyget "Independence of the Seas" på grund av smittan.

Magsjukeviruset, som överförs via mat och vatten, har skapat kaos tidigare i veckan på ett av Royal Caribbeans andra fartyg, ”Vision of the Seas”.

– Folk spydde i gångarna och det luktade spyor överallt, säger Gro Mjelland, en av de drabbade passagerarna, till norska VG.

”Vision of the Seas” var på väg från Amsterdam mot Oslo när magsjukeepidemin bröt ut.

Personalen ombord kämpade med att få bukt med det starka magviruset av typen norovirus, mest känt i Sverige för att orsaka vinterkräksjuka.

Matsalarna desinficerades men passagerarna fortsatte att insjukna.

Totalt insjuknade ett tjugotal av passagerarna enligt rederiet.

Isolerades i hytterna

Många personer isolerades i sina hytter för att inte smitta ner andra.

Det råder nu en tvist mellan de drabbade passagerarna och Royal Caribbean Cruise Lines.

Rederiet har lovat att ge rabatt om de som åkte på magsjukan reser på en ny kryssning inom ett år. Då utlovas kompensation för den tid de låg isolerade.

Miss av besättningen

Men problemet för Gro Mjelland är att besättningen vägrade att registrera antalet dagar hon låg isolerad. Och utan registrering ingen rabatt.

– Jag hade inte haft något emot att få ersättningsbudet från Royal Caribbean. Men när de vägrar registrera att jag varit sjuk för att på så sätt spara några ersättningskronor blir jag rätt och slätt förbannad, säger hon till VG:s nätupplaga.

Fartyget har nu desinficerats flera gånger om för att de 2 000 nya passagerare som i veckan kliver ombord inte ska råka ut för samma sjukdomselände.

Inte första gången

Det är inte första gången virusepedemier härjar på Royal Caribbeans kryssningsfartyg.

I oktober förra året drabbades fartyget Voyager of the Seas, även det i Medelhavet, då minst 60 personer ur besättningen misstänktes ha den dödliga svininfluensan A(H1N1).

6000 personer blev satta i karantän på fartyget som lagt till i Marseilles hamn.

ARTIKELN HANDLAR OM