Strejk hotar semesterflygen till Medelhavet

Ryanairs kabin- och markpersonal hotar med strejk i slutet av juli om deras krav inte tillgodoses.
Strejken kan leda till inställda flyg och kraftiga förseningar till flera Medelhavsländer, Belgien och Irland.

Var extra uppmärksam på din flight om du har en bokad resa till eller från Spanien, Italien, Portugal och Belgien i slutet av månaden. Den mångåriga konflikten mellan Ryanairs ledning och bolagets anställda har återigen lett fram till hot om strejk.

De anställdas krav handlar om bättre löner och arbetsvillkor. The International Transport Workers’ Federation (ITF) har satt samman en lista med 34 krav från de anställda där man bland annat kräver bättre sjukersättning och ett slut på hårda försäljningsmål på artiklar som till exempel parfym och skraplotter.

Ryanairs personal hotar med strejk den 25 och 26 juli.
Ryanairs personal hotar med strejk den 25 och 26 juli.

Sitter i förhandlingar

– Villkoren hos Ryanair har blivit hårt kritiserade de senaste åren, vad gäller frågor som till exempel fattigdomslöner, drakoniska disciplinära åtgärder, onåbara försäljningsmål och att anställda måste betala för saker som de flesta anständiga arbetsgivare tillhandahåller, säger en talesperson för ITF i ett uttalande.

Ryanair svarar i sin tur att de redan är engagerade i omfattande förhandlingar med kabinpersonalernas organisationer över hela Europa.

Flera länder drabbas

Om strejken blir verklighet kommer den att påverka flyg den 25 och 26 juli på de flygplatser som Ryanair trafikerar i Spanien, Italien, Portugal och Belgien.

I dag torsdag har Ryanair ställt in 30 flyg mellan Irland och Storbritannien på grund av att flygbolaget inte kommit överens med piloterna. Berörda passagerare har fått e-post och sms om ändringar.

Missa inte vår nya resguide till härliga Alicante
Publisert:

LÄS VIDARE