Resexpertens bästa Danmarkstips

Lekland, resorter och akvarium. Danmark är fullt av spännande ställen som är värda ett besök i sommar.
– Jag slår ett slag för Jylland som har mycket vackert och intressant att bjuda på, säger flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndahl.

Att åka utomlands behöver inte innebära charter eller långresor till solen. Vårt grannland Danmark är en populär destination för svenskar. Landet ligger på tredje plats i den senaste Resebarometern som visar våra resvanor. Förra året gjorde vi över 880 000 resor över gränsen.

I år lockas vi extra mycket till Danmark. I maj är det hockey-VM i Köpenhamn och dessutom fyller populära Legoland 50 år och presenterar flera roliga nyheter. Berg- och dalbanan Flying Eagle är helt ny och skapar sug i magen när vagnarna störtar ner från Örnklippan elva meter ovanför marken.

Flygvärdinnan Lina tipsar bland annat om Leogoland, Skallerup Seaside Resort och Lalandia.
Flygvärdinnan Lina tipsar bland annat om Leogoland, Skallerup Seaside Resort och Lalandia.

Världens högsta legotorn

– I helgen hade Legoland även premiär för sin nya Ninjago 4D-film. Det är en speciell känsla att se 4D, det känns som om att man hänger med på ett helt annat sätt. Det är ganska stor skillnad på 3D och 4D, säger Lina Sjölund Gröndahl.

I sommar kommer man även att försöka sig på ett världsrekord och bygga världens högsta legotorn.

Billiga tips

Men att ta med hela familjen in i parken kan bli dyrt. Linas tips på att hålla nere kostnaden är att planera resan noga så att man vet vad alla vill se och göra.

– Danmark är lite dyrare än Sverige. Ta gärna med matsäck till Legoland, det är väldigt dyrt att äta på restaurangerna där, säger Lina.

Hon rekommenderar även att stanna mer än en dag eftersom det finns så mycket att se och göra på Legoland.

– Jag reste dit med mina barn och det var verkligen en härlig upplevelse. Men min största miss var att vi bara var där en dag. Legoland Billund är stort och man behöver minst två dagar för att få ut maximalt av besöket. Det är heller ingen större prisskillnad att vara där en eller flera dagar, säger Lina.

Lekland och bubbelbad

Det finns mycket mer än Legoland i Billund. Lalandia är en stugby som ligger precis bredvid nöjesparken som passar bra om man vill övernatta. Där finns även Skandinaviens största vattenland, Aquadome, med vattenrutschbanorna, vågbassäng, varma bubbelbad och spa. Årets nyhet är den 102 meter långa vattenrutschbanan Twister.

– De har även ett vanligt lekland och mysiga restauranger. Det spelar ingen roll om det blir en regnig sommar för allt det här är under tak, säger Lina.

Ta färjan eller flyget

Om man vill ta med bilen på resan kan man åka färja från Göteborg över till Fredrikshavn eller från Varberg till Grenå. Från Malmö passerar du lätt över Öresundsbron.

– Vill man förkorta restiden så går det flyg till Billund. Det tar en timme från Stockholm och från Billund är det enkelt att ta sig till Legoland. Det går direktbussar och det kostar inte alls mycket, säger Lina.

Lina tipsar om sina favoriter på Nordjylland.
Lina tipsar om sina favoriter på Nordjylland.

Linas tre tips för Nordjylland

  1. Skallerup Seaside Resort
    – Det ligger precis vid havet och man får verkligen den här wow-känslan av att vara utomlands. Man kan får se otroligt vackra solnedgångar! Skallerup Seaside Resort är en stor stugby eller som danskarna kallar det ”feriecenter”. 
  2. Fårup Sommerland
    – Det här är ett femstjärnigt sommarland som har både vattenpark och karuseller. Nytt för i år är att de bygger en minigolfbana som ser riktigt häftig ut.
  3. Nordsoen Oceanarium
    – Det här är nordeuropas största akvarium med en mängd spännande djur. Det var en häftig upplevelse att gå omkring där. 

LADDA NER: Resguide – Stoja på Legoland och njut på Skagen
Publisert:

LÄS VIDARE