Skidåkning och shopping i Oslo

RESA

Guide till de bästa adresserna

Foto: En halvtimme från centrala Oslo finns Holmenkollens längdskidspår och natur.

Trendiga barer, mysiga fik och långa skidbackar. I Oslo är det enkelt att kombinera storstadspuls med vintrigt friluftsliv.

Vi guidar dig till de bästa adresserna i skid-VM-aktuella Oslo.

En halvtimmes tunnelbaneresa – längre är det inte från butikerna och kaféerna i centrala Oslo till Holmenkollens längdskidspår och fridfulla natur. Här väntar också Holmenkollens nya hopptorn, en av stadens senaste arkitektoniska sevärdheter.

Den spektakulära backen, som ser ut att sväva i luften, blir centrum när skid-VM arrangeras i Oslo den 23 februari till 6 mars.

För den som föredrar vertikalåkning finns Tryvann vinterpark på lika kort avstånd från centrala Oslo. De 14 backarna håller ofta öppet ända till april, vilket gör Oslo till ett perfekt resmål för den som vill kombinera vårskidåkning med en cityweekend.

En helt annan typ av backe väntar vid vattnet i Björvika. Här ligger Oslos omtalade nya operahus, en glaciärliknande byggnad med sluttande tak. Det är fritt fram att promenera på det, men isiga vinterdagar bör man helst beträda det med broddar.

Kolgrillade fiskar och skaldjur

Ett annat populärt promenadstråk går längs restaurang- och bartäta Aker brygge. Längst ut ligger Tjuvholmen sjömagasin, en av Oslos många moderna fiskrestauranger. Hit ska man gå för de kolgrillade fiskarna och skaldjuren, som serveras med utsikt över Oslofjorden.

Det är inte billigt – det är ingen restaurang i Oslo. Men det kan kännas mer motiverat att betala 350 kronor för en vällagad varmrätt på en finkrog än att betala 130 kronor för en simpel hamburgare.

Och som avslutning på en dags shopping, flanerande eller skidåkning i Oslo är det svårslaget.

Artikeln publicerades i Aftonbladet Söndag 20-21 februari 2011.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Snabbkoll Oslo

Invånare: Ca 600?000.

Språk: Norska/Bokmål.

Valuta: Norsk krona. 1 SEK = 0,89 NOK.

Resa hit: Flyg från Stockholm eller Köpenhamn med Norwegian eller Sas, från 708 kr t/r.

Från Västsverige tar man sig hit på ett par timmar med tåg, buss eller bil. Från Stockholm går bussar (från 650 kr) och tåg.