Semestra klimatsmart i Stockholms skärgård

Checka in i en klimatsmart stuga

 I projektet Zero Vacation på Lidö kan du campa i skärgården på ett fossilfritt sätt.
I projektet Zero Vacation på Lidö kan du campa i skärgården på ett fossilfritt sätt.

Kan man åka på semester utan att lämna ett endaste uns koldioxid efter sig?
Javisst, i projektet Zero Vacation på Lidö kan du campa i skärgården på ett fossilfritt sätt.

Du behöver inte resa över halva jorden för att uppleva en unik och härlig semester vid havet. Den som är sugen på en riktigt klimatsmart vistelse bör tar sig till Lidö i Stockholms skärgård och checka in i träkabinen Nolla Cabin. Den lilla stugan på nio kvadratmeter är designad av den finske industridesignern Robin Falck. Solpaneler på taket bidrar till uppvärmningen och det stora fönstret ut mot havet bjuder på en härlig utsikt. Två sängar och en kokplatta är egentligen allt som får plats i stugan, men syftet med vistelsen på Lidö är inte att sitta inomhus – utan att uppleva och njuta av naturen.

Gästerna äter från en lokalproducerad nollmeny som tagits fram av stjärnkocken Jonas Nilsson. Man färdas i utsläppsfria bilar, båtar och fyrhjulingar.

Vill bidra till ett bättre klimat

– Fler tänker mer på att resan ska vara hållbar, nu gäller det att man även kan erbjuda något väl framme vid målet som bidrar till så lite fossila utsläpp som möjligt. Vi vill visa att små ändringar i vardagen kan göra stor skillnad för ens påverkan på klimatet och vi hoppas på att fler kan inspireras och göra liknande egna omställningar, säger Olle Tejle som driver Lidö Värdshus och ansvarar för Zero Vacation på plats, tillsammans med sin kompanjon Hugo Olofsson.

Projektet Zero Vacation är ett samarbete mellan bland andra Skärgårdsstiftelsen, Lidö Värdshus och bolaget Neste som är världens största producent av förnyelsebara drivmedel. Projektet är först i världen med att erbjuda en helt fossilfri semester med nollutsläpp av växthusgaser. Ja, förutom luften du andas ut förstås.

Koldioxidfritt bröllop

Zero Vacation är å sin sida en del av projektet Zero Island, som syftar till att göra Lidö fossilfri på ett år. Det ska visa att Sverige kan nå målsättningen om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

– Vi har under de åtta år som vi har varit verksamma på Lidö arbetat hårt med hållbarhet. För att verkligen nå långt så behöver man vara fler. När vi såg att det fanns andra som ville åt samma håll och var beredda att arbeta för samma mål var det inte svårt att hoppa på, säger Olle.

Man kan boka Zero Vacation från och med den 1 maj via Lidö Värdshus hemsida. Lidö är en populär destination för brudpar och den som är sugen på att vara först i världen med att ha det första koldioxidfria bröllopet/nollbröllopet bör passa på i vår.

Publisert:

LÄS VIDARE