Högtryck för svensk camping

Svenska campingägare ser hoppfullt på sommarsäsongen efter högt bokningstryck under våren. Arkivbild.
Svenska campingägare ser hoppfullt på sommarsäsongen efter högt bokningstryck under våren. Arkivbild.

Den tidiga sommarvärmen har gett svenska campingägare en rivstart på säsongen. Vädret tillsammans med en svag krona ökar chansen för ytterligare en rekordsommar i år.
– Det är ett bra tryck och bokningsläget är bättre än tidigare år, säger Nils Gordh, ägare av Apelvikens camping i Varberg.

Med sommaren runt hörnet stundar högsäsong för campingentusiaster. Intresset för svensk camping har varit skyhögt de senaste åren och trenden verkar hålla i sig.

– Naturligtvis har det fantastiska vädret, tillsammans med två långhelger, gett campingbranschen en rivstart på säsongen, säger Eva Svärd, marknadsansvarig på branschorganisationen SCR Svensk Camping.

För campingen Destination Apelviken i Varberg innebar helgerna vid Valborg och Kristi himmelsfärdsdag fullbokade övernattningsplatser, en positiv utveckling som ägaren Nils Gordh ser spilla över på sommarsäsongen.

– Midsommarhelgen är fullbokad och under semesterveckorna i juli finns det bara småluckor kvar, så det känns bra.

Även Nils Gordh pekar på soliga vårdagar och en svag kronkurs som de huvudsakliga skälen till den starka försäsongen.

Stigande trend

På drygt tio år har antalet övernattningar på svenska campingplatser ökat med två miljoner, till en rekordnivå på 15,7 miljoner gästnätter under 2017.

Att så många svenskar och utländska turister valde det här alternativet framför exempelvis hotell innebär att campingformen behåller sin position som det populäraste semesterboendet i Sverige. Totalt uppgick andelen gästnätter på svenska campingplatser till 43 procent av samtliga övernattningar gjorda i fjol.

Fakta: Husbilar och Glamping

Husbilarna har blivit en allt vanligare syn på svenska campingplatserna de senaste åren. Antalet gästnätter i husbil har under en femårsperiod ökat med 40 procent, vilket har tvingat många anläggningar till att göra särskilda anpassningar.

– Fler campingar skapar unika platser inne på sina campingar för husbilar, så kallade husbilsplatser för att möta husbilsturisternas önskemål, säger Martin Funevall på husbil.se.

Tänk på att du som har körkort taget efter 1996 bara får köra personbilar på max 3,5 ton med ett vanligt B-körkort. Tog du körkortet tidigare är det fritt fram att också ratta tunga husbilar med B-behörighet.

En annan trend som blivit stor i Europa är den så kallade "Glampingen", vilket betyder glamorös camping. Exempel på ett sådana boenden nere från kontinenten är canvastält inredda med allt i från kristallkronor och badkar till kylskåp. Än så länge erbjuds "Glamping-tält" enbart på ett fåtal anläggningar runt om i Sverige.

Källa: SCR Svensk Camping

LADDA NER: Gotland - reseguide till Sveriges eget utland
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN