Här är de bästa utsiktsplatserna i Sverige på nyår

Bästa platserna att se fyrverkerier

Av: 

Malin Nilsson

Julen 2020

På nyårsafton gäller det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. För när klockan slår tolv fylls himlen av färgsprakande fyrverkerier för att fira in det nya året. Aftonbladet listar de bästa utsiktsplatserna i Sverige.

Skansen, Stockholm

För att njuta av utsikten från högre höjder är Skansen sannolikt den mest välkända platsen i Stockholm. Från terrassen kan du skåda ett upplyst Gröna Lund och fyrverkerierna gå upp över Ladugårdlandsviken samtidigt som du välkomnar det nya året med musik i bakgrunden. Tar du en sväng runt på Skansen och vänder blicken kan du dessutom se till Södermalm såväl som Kaknästornet.

Utsikt från Skansen på nyårsafton.
Utsikt från Skansen på nyårsafton.

Ramberget, Göteborg

Ramberget på Hisingen i Göteborg är en välbesökt utsiktsplats året runt, och har blivit särskilt populär i samband med det årliga ”Earth hour”. Berget utgör Keillers Park där det egentligen finns två olika höjder, uppdelade i Stora Ramberget (87 meter över havet) och Lilla Ramberget (49 meter över havet).

Sedan 1982 har Göteborgs-Posten stått för ett av de mest storslagna fyrverkerierna i Göteborg. I år skjuts pjäserna upp från en av pirerna i Frihamnen vid 17-tiden och fyrverkerierna kan självklart ses från Ramberget. Fyrverkerierna kan också ses från kajerna vid GöteborgsOperan, centrala hamnen, Göta Älvbron och Masthuggskyrkan.

Malmös innerstad

I enighet med traditionen kommer Malmö stad avfyra raketer vid Malmö Opera piazza och vid tolvslaget kommer ett konfettiregn falla.

I den något platta staden finns det dock ont om utsiktsplatser från högre höjder. Då får man rikta blicken rakt uppåt.

– Folk brukar samlas framför operan eftersom det finns en platå med plats för 10 000 personer där, men även kring torgen... Stortorget, Gustav Adolfs torg och Drottningtorget. Därifrån kommer man kunna se fyrverkerierna, säger Fredrik Broman, kommunikatör vid fastighets- och gatukontoret Malmö Stad.

Malmö stad arrangerar i vanlig ordning ”Barnens nyår”, det här året på Stortorget. För barnen avslutas dagen med ett barnvänligt fyrverkeri klockan 17.00. Raketerna innehåller mindre mängd krut för att inte skrämma barnen.

Nyårsfest och fyrverkerier i Malmö.

Gotland

Region Gotland har inget officiellt nyårsfirande i år, och i Visbys innerstad är det inte tillåtet att använda fyrverkerier utan tillstånd.

Samtidigt kryllar ön av sevärda utsiktsplatser där du troligen kommer kunna njuta av ljusspelen. I Visby finns bland annat Galgberget, Södra Hällarna och Klippgatan ovanför Färjeterminalen.

Tylösand, Halmstad

Även i Halmstad kan det behövas tillstånd för att få använda fyrverkerier i centrala Halmstad. Men smälla lär det göra, och vill du se det från högre höjder får du bäst vy från Galgberget.

Vill du hellre komma närmre kusten är Tylösand ”the place to be”. Per Gessles hotell utlovar ett storslaget fyrverkeri att se från terrassen. Även om du inte är gäst på hotellet men har vägarna förbi bör du ta en sväng vid stranden runt tolvslaget. Det är inte ofta du kan se fyrverkerier från en av Sveriges finaste stränder, även om det är kallt.

I Åre syns fyverkerier bäst vid Tott Hotell.

Tott Hotell, Åre

Även i Åre råder det ett förbud mot att använda fyrverkerier inom detaljplanelagt område, alltså i hela centrala byn, det vill säga om man inte har tillstånd.

Men fyrverkerier syns ändå, och vill man se dessa är stans bästa utsiktsplats vid Tott Hotell. Där kan du se över hela byn, och lite till.

Sundsvall

Det bästa du kan göra i Sundsvall är att gå upp på norra eller södra berget. Därifrån får du en härlig vy över hela staden och färgsprakande fyrverkerier ovan, perfekt för panoramabilder.

Södra hamn, Luleå

I många år har Luleborna samlats i Norra hamn i Luleå. Firandet har flyttats till Södra hamnplan. Kommunen bjuder på ”bubblande nyårsdryck” och kycklingkorv och en kör kommer sjunga in det nya året. Tio minuter innan tolvslaget kommer kommunalråd Niklas Nordström tacka för året som gått och välkomna det nya.

Kalmar slott, Kalmar

På Nyårsafton bjuder tidningen Barometern på ett nyårsfyrverkeri för sista gången. Klockan 17.00 fylls himlen av sprakande färger. Fyrverkerierna tänds nere vid Slottsfjärden, mitt emot Kalmar slott. Ett fyrverkeri som dessutom kan skådas för den som har tagit sig till andra sidan Ölandsbron.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Sveriges nio bästa spaupplevelser

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Nyårsafton

Högtider

Fyrverkerier

Malmö

MER OM RESA

3 superfestliga städer för nyårsfirandet

Här kan du fira nyårsafton i Stockholm

Här är Sveriges bästa julmarknader

7 fantastiska platser att fira nyår på

Världens tio bästa takbarer att se nyår ifrån

Så firas nyår på svenska turistorterna

Hundarna checkar in – vill slippa smällarna

Därför firar vi nyår

Fynda billiga sista minuten-resor till nyår

Så gör du en pompomgirlang

Därför firar vi Lucia

Lista: Svenskarnas bästa nyårsstäder

10 magiskt vackra julgranar världen över

Här är årets kortaste dag – sedan går vi mot ljusare tider

Så undviker du trafikkaoset i jul

Nya regler för ESTA kan skapa kaos i julruschen

Så är snöläget i alperna i jul

SJ släpper 6000 extrabiljetter i jul

Här får du mest sol för pengarna i jul

Så laddar nöjesparkerna för julfirande

Biljetter snart slut när många letar julresa

Här är Stockholms bästa julmarknader

5 makalösa hotell som maxar julmyset

Här är vinterns mest populära all inclusive-hotell