”Fantomhotellet” ska öppna 2013

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nordkoreas skrytbygge avslöjades för en månad sedan som ett tomt skal

1 av 4 | Foto: AP
”Fantomhotellet” är 105 våningar högt och den pyramidformade byggnaden är i princip färdigställd när det kommer till den ståtliga fasaden. Men...

Nordkoreanska ”Fantomhotellet” Ryugyong skulle vara färdigbyggt 1989.

25 år senare är det fortfarande bara en fasad.

Men nästa år ska det 105 våningar höga bygget öppna...

1987 började Nordkorea bygga hotellet som skulle symbolisera landets blomstrande rikedomar.

Men 1992 tog pengarna och byggandet slut – för 16 år framåt. 2008 återupptogs projektet och slutdatum var satt till 2010, skriver BBC.

Föremål för spekulationer

Den 105 våningar höga skrapan är världens 47:e högsta med sina 330 meter, den lyxiga glasfasaden sticker ut i huvudstaden Pyongyang och har blivit föremål för spekulationer om vad som egentligen döljer sig inuti.

Byggnaden har därför kallats ”Fantomhotellet” eller ”Domedagshotellet”.

Men innanför det lyxiga skalet av glas är hotellet bara långt i från färdigt. I september kom de första bilderna inifrån skrytbygget och de visade våning efter våning i bar betong.

En kinesisk researrangör tog de första bilderna som visar insidan, skriver BBC.

Och drygt en månad senare står det klart att nästa slutdatum för färdigställandet av Ryugyong är satt till nästa år.

”Världens värsta byggnad”

Företaget som ska driva hotellet när det står färdigt – Kempinski group – meddelar att delar av bygget ska vara redo att öppnas 2013, skriver BBC.

Bara fasaden ska ha kostat över 1,2 miljarder kronor men när ”Domedagshotellet” öppnar uppges det vara en spillra av de storslagna planerna.

150 rum i husets övre våningar ska vara hotellsviter medan de första planerna innehöll över 3 000 rum och tre snurrande restauranger, skriver BBC.

Enligt EU:s handelskammare i Korea som fått inspektera byggnaden för 15 år sedan var delar av den utom räddning, och hisschakten ska ha varit sneda.

Sedan tidigare har huset en symbol för Nordkoreas grusade ambition och de månadsgamla bilderna visar att det är långt kvar innan skrytbygget kan leva upp till bilden landet vill förmedla.

Byggnaden har utsetts av magasinet Esquire för ”mänsklighetens värsta”.

Publicerad: