SAS-passagerare i dubbel dörrkrasch

Av: Karin Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dörren till planet slets loss två gånger – på samma dag

Dörren blev kvar på gaten när planet skulle lyfta från Oslo.
Foto: Thinkstock
Dörren blev kvar på gaten när planet skulle lyfta från Oslo.

När SAS-planet skulle lämna flygplatsen i Oslo satt dörren fast i gaten och slets loss från flygplanet.

De 150 passagerarna tvingades byta till ett nytt plan – där samma sak händer, en gång till.

Den första händelsen inträffade runt klockan 14 i fredags. När planet, en Airbus A321, skulle lämna gaten på Oslos flygplats Gardemoen, satt dörren fortfarande fast i tunneln som leder passagerarna till planet. Hela dörren revs loss från flygplanet och blev hängande på gaten.

De 150 passagerarna ombord på planet fick bokas om till ett annat flygplan och kom iväg mot Köpenhamn med fem timmars försening. Man när planet till slut landat på sin destination händer det osannolika.

"En extrem tillfällighet"

– Folk hade börjat ta av sig bältena och resa sig upp, berättar passageraren Geir Henriksen för vg.no. Då small det till igen.

Det visade sig att kaptenen hade släppt bromsen för tidigt, innan bromsklossarna hade placerats bakom hjulen. Även denna gång skadades dörren till flygplanet svårt.

SAS säger att det hela är en extrem tillfällighet.

– Jag trodde nästan inte att det var sant. Egentligen ska det vara omöjligt. Vi har samma rutiner på alla flygningar, säger SAS informationsrådgivare Tormod Sandstø till vg.no.

Skadorna på de båda planen är så pass allvarliga att de nu står på marken på obestämd tid, i väntan på dyrbara reparationer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN