Får man ta med sig orkidéer hem?

Av: Cecilia Billgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Hej! Jag ska åka till Thailand för första gången och jag är löjligt förtjust i orkidéer. Får man ta med sig blommor hem? Hur fraktar man dem?

Danijela

Det är inga problem att föra in orkidéer i Sverige – så länge det handlar om snittblommor. Gäller det däremot hela plantor, med rötter eller luftrötter, så gäller helt andra regler. Då krävs speciella tillstånd, eftersom många orkidéarter är utrotningshotade.

När jag har köpt orkidéer i Thailand har det bara rört sig om snittblommor.

På de flesta marknader, till exempel Pak Khlong Talad i Bangkok, köper du snittblommor där varje kvist är nedsänkt i en liten kapsel med näringslösning. Ungefär på samma sätt som det ser ut om du köper en orkidékvist i en svensk blomsteraffär.

För frakten hem har jag sedan svept in blommorna i en fuktig handduk eller sarong, och sedan lagt dem i en plastpåse som jag tagit som handbagage på flyget.

Jag har alltså inte satt dem i blöt, utan behållit de små kapslarna på. Det brukar räcka.

Orkidéer är tåliga blommor som håller sig fräscha länge. Om du köper dem samma dag som du åker hem så kan du ha turen att ha blommande orkidéer i flera veckor hemma.

Om du tycker att det verkar krångligt så finns det ofta presentkartonger med orkidé­kvistar i olika färger att köpa­ på flygplatsen. Men räkna med att betala några hundra procent mer i pris!

Lycka till!

Publicerad: