Robinson för en dag – hyr en paradisö

RESA

Thailändsk pärla vi önskar bara vi kände till

1 av 5 | Foto: Mmm ... lugn och ro.

Önskas: En helt egen

paradisö i fint skick.

Finnes: Koh Rayang, mini-ö nära Koh Chang.

Inklusive palmer, en av Thailands bästa stränder och vackra solnedgångar.

Det är lite som att kliva i land i en surrealistisk dröm.

Vi hoppar ur den lilla motordrivna ekan, landar i ett turkost vatten och kliver upp på den ljusa, solvarma sanden som sträcker sig som en halvmåne en bra bit in på land. Vi möts av en enkel träskylt som står nerstucken i sanden:

“Welcome to private island Rayang. Entrance fee 60 baht incl soft drink”.

Samtidigt får vi ett mer personligt välkomnande när en glad golden retriever kommer lufsande med svansen i vädret. Efter kommer husse, en timid thailändare som presenterar sig som mister Dong.

– Välkomna hit, säger han med ett blygt leende och sträcker fram två biljetter som byts mot dryck i öns enda restaurang.

Max tio på stranden

Här finns bara en av det mesta. En resort. En strand. En utsiktsplats. Men också ett lugn som blivit allt mer sällsynt i Thailand.

Det är behagligt tyst, max tio personer på stranden och långt mellan de enkla bambustolarna. Två barn bakar sandkakor i vattenbrynet. En ensam man läser tidningen i skuggan av ett parasoll. Två svenska systrar sitter med var sin pocketbok i sina solstolar. Carola Froby, 26, och Sofia Froby, 24, har åkt från grannön Koh Maak över dagen.

– Koh Maak är jättelugnt. Men här är det ännu lugnare och finare. Och lite mer primitivt än till exempel Koh Chang. Där kan man sakna de riktigt fina stränderna, sådana som den här, säger Carola Froby.

Hyr hela ön för 5000 kronor

Koh Rayang är ön för dig som drömt om att leka Robinson. Hela ön går nämligen att hyra. För knappt 5000 kronor kan du försäkra dig om att få en thailändsk dröm för dig själv för ett dygn – ett slags Robinsonö für alle.

Vi har bara hunnit se stranden, men det räcker för att vi ska vilja impulsboka ön till nästa semester. Men vi fortsätter att utforska ön. Väjer för några gröna kokosnötter på marken och travar upp till restaurangen, ett snäckskalskast från stranden. Där är det tomt och tyst – bara att välja var man vill slå sig ner: vid de enkla borden med havsutsikt, eller de hemsnidade gungstolarna i trä.

På en vägg hänger färgglada A4-ark med hälsningar från de som har lämnat ön. Alla verkar ha funnit sin drömö.

Mister Dong, som arbetar på resorten, är en av dem.

– Tidigare arbetade jag som konstnär i Bangkok, men livet här är mycket bättre.

Betagande utsikt

Han tar oss med upp på en liten kulle. Där uppe finns bara en sliten bänk – och en betagande utsikt över grannöarna.

– Där är Koh Rang, dit alla åker för att snorkla och dyka, säger han och pekar på en ö en bit ut i vattnet. Varje kväll är det en jättefin solnedgång över ön. Och på morgnarna kan man ibland se delfiner simma i vattnet här nedanför.

Om man inte vill ge sig in i djungeln finns det inte mycket mer att se på Rayang. Så jag och fotograf Mattsson sätter oss i var sin bambustol på stranden i väntan på båten tillbaka till Koh Maak. Solen är på väg ner och temperaturen med den.

När båten kommer puttrande känns det lockande att stanna kvar – och aldrig berätta för någon om vad vi just upptäckt.