Bilden som kan äventyra resan

Expertens test visar: Så mycket information kan man få fram via en bild på ditt boardingpass

Här är missen som kan kosta dig en stor del av reskassan eller äventyra hela resan.

En harmlös bild på ditt boardingpass på sociala medier.

– Det är viktigt med stor försiktighet kring privata uppgifter på internet, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till Aftonbladet Resa.

Visst kan det kännas lockande att skryta lite smått om din kommande resa genom att ladda upp en bild på biljetten på sociala medier.

Men det är något du ska passa dig för. Att lägga upp sitt boardingpass på internet kan äventyra hela resan.

Den australiensiska flygexperten Steve Hui, VD för iFLYflat, gjorde ett test för att se hur mycket av informationen han kunde använda från biljetter som folk tagit bild på och lagt ut i sociala medier. Resultaten var minst sagt avskräckande.

”Ska vara försiktig”

Ditt boardingpass innehåller betydligt mer information än vad man kan tro, som är perfekt för bedragaren. På de flesta boardingpass finns ditt namn, ditt biljettnummer, din bokningsreferens och en streckkod.

Lars Förstell, presstalesperson vid polisen i Malmö, menar att man alltid ska vara försiktig med vad man lägger ut på sociala medier.

– I och med att det inte finns någon total kontroll över uppgifterna på internet ska man alltid vara mycket försiktig med personliga och privata uppgifter, säger han till Aftonbladet Resa.

Med hjälp av informationen som Steve Hui hade att tillgå från ett vanligt boardingpass kunde han göra en rad grejer. Något som även en bedragare hade kunnat utnyttja.

Resan kan modifieras

Hos vissa flygbolag räcker det med exempelvis namn och bokningsreferens för att komma in på ”mina bokningar” där din resa sedan kan modifieras. Det var en av de första sakerna Steve Hui testade och på bara några sekunder hade han tillgång till hela personens resa och kunde göra allt från att ändra resan i sig, ändra prisklass på biljetten och byta säten. Något som kan bli mycket kostsamt.

På ”mina bokningar” finns ofta ytterligare information kring hur din resa kommer se ut, exempelvis om du ska mellanlanda. Det går även ofta att se bonuskortsnummer.

– Lägger man ut för privata uppgifter på nätet är det lätt för en bedragare att skaffa sig en helhetsbild, berättar Lars Förstell.

Reseguider - Ladda hem och ta med - Aftonbladet

Kontroll över medlemsskap

I dag är de flesta boardingpassen försedda med en streckkod och ur den kan man få i princip all värdefull information, vilket visade sig i Steve Huis test. Genom informationen via koden kan man exempelvis ta kontroll över en persons medlemskap i olika bonusreseklubbar. Det kan bli en kostsam historia om du samlat ihop mycket poäng som plötsligt bara försvinner.

– Det är alltid viktigt att ha stor försiktighet och att tänka på att det du lägger ut lätt blir allmän egendom. Ibland visar det sig att en person som utgör sig för att vara någon egentligen är en helt annan person. De som sysslar med bedrägerier och letar efter offer på sociala medier är ofta mycket skickliga, säger Lars Förstell.

Gustav Svensson

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN