Guide/Luffa i Kvarnerbukten

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

4 lummiga, karga och vindpinade, gröna öar

Åka hit & runt

Charter och paket: Flera arrangörer reser hit (se tabellen på nästa uppslag). Prisexempel: 5?473 kr för del i enrumslägenhet, en vecka i Braç i september med Fritidsresor. Transferavgift tillkommer hos vissa arrangörer och till vissa orter, pris cirka 100–200 kr. Transfertiden varierar. Som längst tar det cirka två timmar från Zagreb till kusten.

Reguljärt: Scandjet, SAS Snowflake och Malev har de billigaste priserna. Lufthansa är ett något dyrare alternativ, men smidigt om du vill till norra Kroatien och väljer att landa i italienska Trieste.

För prisexempel se tabellen på nästa uppslag.?

Ta sig runt:

Med bil: Vägarna är fina men ofta smala och kurviga med branta backar. Gott om bensinstationer. I augusti kan trafiken vara tät.

Hyra bil: Gott om biluthyrare. 300–600 kr för en dag. Bäst boka i förväg helger och i augusti.

Lokalbuss: Det är bekvämt och relativt billigt att åka buss i Kroatien. På öarna Krk, Cres, Losinj och Rab går busslinjer med täta turer mellan de större orterna, kostar cirka 35–40 kr för 30–35 kilometer.

Hyra motorcykel/moped: De många småvägarna gör öarna till ett paradis för motorcyklister. Många uthyrare på öarna.

Cykel: En del småvägar kan ha upp till 18 procents lutning. Gott om cykeluthyrare.

Bo

Gott om stora hotell. Ofta samlade i anläggningar, omgivna av parker och stränder. Från cirka 275 kr/person med frukost i maj till 500–600 kr i augusti.

Gott om fräscha och prisvärda privatrum och lägenheter, även på de minsta orterna. Boka i förväg i augusti, övrig tid är det lätt att hitta boende på plats via förmedling eller direkt av värden (billigast). Priserna utgår från att man bor flera nätter, enstaka dagar blir dyrare. Priser gäller per person och natt.

Det finns gott om trädskuggade campingplatser med god service och nära till stranden. Från cirka 30 kr per natt och person och 50–60 kr för husbil.

Göra/uppleva

I alla orter på öarna kan man åka på utflykter med båt till andra öar. Man kan ägna sig åt dykning, vindsurfing eller vandring. Och förstås sol och bad. Många historiska sevärdheter i de små medeltida städerna.

Äta/dricka

Maten är östeuropeisk med starka italienska influenser, god och billig men en smula enahanda efter ett tag. Fisk och skaldjur är godast – och dyrast. Bläckfisk är alltid gott och inte så dyrt. Grillad bläckfisk med blitva (mangold, potatis och vitlök) är en höjdare för 60–90 kr. De lokala vinerna är riktigt bra, kroatisk öl är helt okej och billigare än vatten.

Ute sent

Det är inte för nattklubbarnas skull man åker till öarna. I städerna Baska (på Krk) och Rab (på ön Rab) finns klubbar. Annars är det restauranger, kaffebarer och ölställen längs strandpromenaden som gäller, samt ett och annat hotelldisko. Stämningen är glad och priserna hyfsade.

Shoppa

Shoppar gör man på fastlandet, till exempel i städerna Pula eller Rijeka. På öarna är nästan allting lite dyrare. Städerna Krk och Rab har flest affärer.

Bad/natur

Stränder finns av alla slag. Här finns små grus- och klapperstensvikar eller klippstränder där man lätt kan hitta lä och avskildhet. På Rab finns riktiga sandstränder: långa, grunda och barnvänliga.

Landskapet är vackert, bergigt och omväxlande. Ofta är utsikten längs vägarna fantastisk.

Cres och Losinj är mest natursköna med dramatiska berg, lummig grönska, fina vandringsleder och mycket av intresse för miljö- och naturvänner. Krk har en högplatå med flackare landskap. Rab har en vindpinad karg sida och en skyddad lummigare sida och det varmaste klimatet.

Snabbfakta

Cres – en ö för alla slags romantiker

Foto: Casper Hedberg
Byn Cres ligger i en skyddad bukt där vattnet blir stilla och spegelblankt i kvällningen.

Krk – passar öluffare

Foto: Casper Hedberg
Baska är en riktig badort med gammaldags charm.

Rab – sandstränder och en medeltida stad

Foto: Casper Hedberg
Rab stad.

Losinj – för naturen & maten

Foto: Casper Hedberg
Veli Losinj.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN