Ta en tur i Europas största Chinatown

RESA

Paris - mer än brie, vin och baguette

Foto: nikolai jakobsen
Människorna, som bor i de 32 våningar höga betonghusen, är många i varje lägenhet. De kommer från Laos, Vietnam, Kambodja, Kina, Taiwan, Hongkong och hjälper varandra att bygga upp sitt nya liv i Paris. På skylten står det Chinatown på kinesiska.

14 juli - och fransmännen går man ur huse för att fira sin nationaldag.

Men den som fortfarande tror att Frankrike mest är basker, baguette och brie gör bäst i att tänka om.

Följ med oss till Kina - mitt i Paris.

Mat? Jättehjärna, tänk så gott det skulle vara! Här hittar du ett annat utbud än i kyldiskarna hemma.

Kinakvarteren i Paris 13:e arrondissement skulle kunna vara ett deprimerande betong-ghetto men gör skäl för smeknamnet Gyllene Triangeln. Med hjälp av tunnelbanan, som kan ta en kvart, gör du en resa för alla sinnen.

Här bor tusentals flyktingar från Frankrikes forna asiatiska kolonier, de lever i storfamiljer i de futuristiska betongskraporna.

Bostadsområdet och det stora shoppingcentret Les Olympiades (Olympiaderna) ligger i en triangel mellan Avenue de Choisy och Avenue d"Ivry.

Riktig smältdegel

Det är Europas största Chinatown.

De 32 våningar höga bostadshusen byggdes på 70-talet och är döpta efter städer där OS hållits: Oslo, Helsingfors, Sapporo, Rom, Aten och London.

Glid in till bröderna Tangs (Tang Frères) stormarknad på Avenue d"Ivry.

Lukta, titta och trängs med människor från Laos, Vietnam, Kambodja, Taiwan och Kina.

Här staplas rissäckarna meterhöga, levande fiskar ("Kärleks-karpar" står det på skylten) samsas i trångt akvarium, ginseng-likör tillverkad efter ett 2 000 år gammalt recept finns att köpa några.

Enormt utbud

Tehyllorna är imponerande. Att dricka te i Kina är en konstart. Fortsätt in i myllret i affärsgallerian bredvid, där är utbudet enormt: kinesiska lyktor, porslin, kimonor i bomull och siden, vackra tekannor, stiliga klänningar, barnkläder, musik och videor.

Klassisk kinesisk jacka i siden kostar knappt 500 kronor. I exklusiva Paris-butiker kostar ett liknande plagg många gånger mer.

Inom den "Gyllene Triangeln" kan man göra allt man behöver: äta gott, roa sig med karaoke, dansa, spela biljard eller bowling. Simma, gå på gym, få massage eller dra sig undan i det buddistiska templet.

Man hittar allt - utom ett vanligt fransk kafé.

Paristidningarna har i år präglats av Kina - modet och myterna.

En seglivad myt är att det inte dör några kineser i Paris. När någon dör, sägs det att kroppen tas om hand av familjen och någon annan ersätter den döde.

Ersättaren får hjälp av den kinesiska maffian, som lånar pengar till den nyanlände som kan öppna, exempelvis, en tvättinrättning. Den invandrade kinesen betalar sedan sin skuld resten av livet men hans tvättinrättning kommer att gå bra, maffian ser till att kamraterna tvättar på "rätt" ställe.

Här sköter man sig själv och bråkar inte.

Paris Chinatown är "lugna gatan". Det bekräftar två poliser, som vi träffar när vi besöker den nattöppna bowling- och biljardhallen, där 80 procent av gästerna är kineser:

- Här är supervänligt och lugnt.

5 bra tips

...här hittar du mer Kina

Ulla-Lene Österholm