Raka vägen till Mallorcas skatt

RESA

Palma bjuder på ett hett nattliv och över tusen års mallorkinsk kultur.

1 av 4

I årtionden har turisterna missat juvelen i kronan.

Mallorcas hetaste plats är Palma.

Gamla stans charmiga gränder, en glassig strandpromenad, fräcka barer, trendiga shopping-stråk och härliga tapasställen - det är bara att välja och vraka.

I årtionden har mallorkinerna själva fått rå om sin vackra katalanska stad, medan turisterna flockats runt badstränderna i turistorterna.

Men nu tycks ryktena om trendiga affärer och krogar äntligen ha nått fram till besökarna. De många kulturella skatterna som Palma är så rikt på har ju funnits där ända sedan urminnes tider.

År 903 hette ön Medina Mayurka och stod under arabiskt/moriskt styre. På den tiden var Palma en av de mest betydelsefulla städerna i hela det muslimska Spanien och än i dag finns spåren kvar från den eran.

Ta sikte på det uråldriga moriska slottet Almudaina. Det är beläget intill den vackra gotiska katedralen La Seu, som byggdes på 1200-talet när kung Jaume 1 erövrat ön från morerna. Runt dessa Palmas två mest kända byggnader ligger hundratals gränder att flanera runt och gå på upptäcktsfärd i. Titta in mellan husen på Palmas alla berömda patios, vackrare här än någon annanstans.

Följ de små skyltarna som leder till de Arabiska baden på c/Can Serra 7. De stiliga rummen minner om en tid när morer, kristna och araber faktiskt levde sida vid sida.

Här och där stöter man på ett splitter nytt galleri med modern konst i det gamla Palma, eller en utmärkt tapasbar som Xeres, inhyst i ett totalrenoverat gammalt bageri i en av de minimala gränderna.

Prova datiles con bacon (dadlar med bacon), tortilla espanola (spansk potatis omelett) och pulpo gallega (ugnsbakad bläckfisk på potatisbädd) till exempel.

I den del av den gamla stadskärnan runt katedralen som vetter mot Paseo d"es Born finns pärlband efter pärlband av trendiga butiker. Botanisera bland allt från lokala porslinsbutiker till den senaste jeansaffären och trendboutiquer som Prada och Cartier.

Inget besök i Palma är komplett utan en promenad utmed vattnet och de otaliga lyxbåtarna som lyser vita och guldfärgade i solnedgången.

Strandpromenaden börjar i den förtjusande fiskebyn Portixol, där svenskarna Johanna och Mikael Lundström låtit restaurera och bygga upp ett litet hotell vid namn Portixol (uttalas portitjåll). Inredningen har blivit fotograferad av många magasin och på stranden bakom hotellet kan du passa på att ta ett svalkande dopp.

En timmes promenad härifrån, mitt på Palmas strandpromenad Paseo Maritimo, ligger stans mest populära mötesplats, Cappuccino. Slink in på en kaffe eller bara för att titta på folk.

Promenera vidare på Paseo Maritimo mot barernas och nattklubbarnas Mekka. Trendiga vattenhål slår upp sina portar varje dag.

Visst finns här också lite dyrare "turistfällor" men några är trots allt väl värda ett besök. Som baren Abaco, c/San Juan 1, för sex år sedan rankad som en av de vackraste i världen. Den är fortfarande ovanligt sevärd och tjusig, men frukt och blomsteruppsättningarna är inte så otroliga som de en gång var.

Glöm inte att titta på övervåningen och i trädgården också, med de drinkpriserna gäller det att få valuta för pengarna.

I år är det 50 år sedan Mallorca först öppnade famnen för svenska charterturister. Och med systeröarna Menorca och Ibiza håller Mallis undan som ett av våra mest älskade resmål. Följ med till heta Palma, partyts Ibiza, Menorcas gröna avskildhet och mil efter mil av solvarm strand.

Charlotte von Proschwitz