Vinter-semestra i skärgården

Publicerad:
Uppdaterad:

Brasa, bastu och isiga vatten - en weekend i Finnhamns vinterland kostar under 500 kronor

1 av 5
Vaxholmsbåten gör bara en tur om dagen på vintern. När det börjar mörkna kommer båten som tar oss tillbaka till Stockholm.

Stockholms 24 000 kobbar, skär och öar är en turistmagnet på somrarna.

Men skärgården har vinteröppet också - perfekt för en minisemester.

Det är nu du har chansen att hitta ditt eget lilla gömställe.

Men just i dag är det fullt på Vaxholmsbåten till Finnhamn - den lilla ön som klamrar sig fast på gränsen mellan skärgård och öppet hav. Unga par och erfarna fjällrävar har gått upp tidigt på lördag morgon för att byta innerstadsstress mot sinnesro i kolhandlare Rönströms gamla sommarnöje som på ålderns höst blivit vandrarhem.

Båtresan tar lång tid, nästan fem timmar, men det är liksom halva grejen. Det är här, med kanelbulle och kaffe i plastmugg för tjugo kronor, som klockan börjar gå långsammare. Bara havsörnen utanför fönstret har bråttom.

Det stora kompisgänget märks direkt. De har hängt ihop i 40 år och enligt traditionen firar de sina nyblivna 60-åringar med en överraskningsresa. Under åren har det blivit både Grekland och Gotland, men Thomas Höglund ville till havet.

- Jag önskade mig ett ställe där man kan öppna dörren och titta på stjärnorna och säga "jävlar vilken vacker himmel" och sedan gå in och stänga dörren om sig, säger födelsedagsbarnet.

Det blev Finnhamn.

Avundsjuka suckar sprider sig i den stora, gemensamma matsalen när födelsedagssteken tas ur en av de tre spisarna. Stor, mör och alldeles rosa inuti. I kylskåpet ligger mitt paket korv och skäms. Men viktigare än varmrätt är att komma ihåg efterrätten. Att sitta utan när de andra dukar fram sina godsaker i matsalen kan förstöra hela resan.

I takt med att glasen töms stiger sorlet och sången. Vi andra drar oss tillbaka till allrummets korgstolar för att spela TP framför öppna spisen. Det är det mest ansträngande man kan göra här. Både strandkrogen och lanthandeln har stängt, och för den som inte vill äta, sova, läsa, bada utomhusbastu eller gå en promenad återstår - ingenting. Det är det som är så härligt.

Jo förresten, en sak till kan man göra. Gå på toaletten. Inte för att man behöver, utan för att den ligger på översta våningen i huset och har den bästa utsikten över skärgården.

- Det är så vackert att man ibland bara fastnar när man går där och städar, säger Mia Hagstedt, som är en av tre som jobbar på ön. På sommaren är de 35.

Födelsedagsbarnet Thomas fick sin stjärnhimmel. Kvällshimlen blir så där kolsvart och stjärnklar som den aldrig blir inne i stan.

Ägarna till vandrarhemmet däremot, Ulla och Rolf

Andersson, sitter inregnade på Kanarieöarna, får vi veta. Sämsta vädret på 20 år.

Guide/Stockholms skärgård

Vinteröppet på västkusten

Tips: Lyxiga hotellpaket i Stockholm

Åsa Erlandsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN