Italienska staden ger dig 90 000 kronor – om du flyttar

Av: 

Malin Wigen

Italien

Drömmer du om ett idylliskt liv i en liten italiensk by? Då kan det här vara ett erbjudande för dig. Byns borgmästare erbjuder dig 90 000 kronor om du bosätter dig, skriver CNN.

I byn Locana erbjuder borgmästaren Giovani Bruno Mattiet de som flyttar dit cirka 90 600 kronor under en treårsperiod. Dock måste man ha ett barn och årsinkomst på minst 62 000 kronor för att kunna ta del av erbjudandet.

Byn ligger i de italienska alperna, i ett gränsområde mellan Italien, Schweiz och Frankrike. På sommaren lyser solen och på vintern är det snö. Dessvärre fruktar borgmästaren att Locana är på väg att dö ut. Varje år dör cirka 40 personer, medan 10 barn föds. Med den hastigheten kommer byn vara helt övergiven om några decennier.

– Befolkningsmängden har sjunkit från 7 000 personer till knappt 1 500 för att människor lämnat för jobb i Turins stora fabriker. Varje år står vår skola inför risken att stänga ned på grund av att det är för lite elever. Jag kan inte låta det hända, säger han till CNN.

Till en början var erbjudandet bara riktat åt de som redan bor i Italien men nu inkluderar det även utlänningar. Förhoppningen är att unga och yrkesverksamma personer flyttar dit.

Den som flyttar dit kan vänta sig tillgång till ett friluftsliv och ett flertal utomhusaktiviteter, pittoreska alpina hus, blomsterprydda väggar och dalar med kastanjeskogar och mjölkgårdar.

– Locana erbjuder en hälsosam livsstil och bra mat, säger Mattiet.

Genrebild.
Genrebild.

Säljer hus för tio kronor

I södra änden av Italien är situationen liknande. Om du flyttar till den sicilianska byn Sambuca di Sicilia kan du köpa ett hus för bara en euro, det vill säga tio kronor. Men det finns dock en hållhake. Genom att köpa ett av de billiga husen förbinder man sig att renovera det för minst 155 000 kronor under en period på tre år. Man måste även betala cirka 52 000 kronor i deposition. Pengarna får man tillbaka, när renoveringen är klar.

Andrea Ungari, som är forskare vid LUISS University, varnar dock för att erbjudandena inte alltid ger den effekt man önskar. Även om utlänningar drömmer om den italienska landsbygden så vill även de ha närhet till sjukhus och andra samhällsfunktioner på lång sikt, menar hon.

– Du behöver en långtidsplan för att hålla människor kvar, säger Andrea Ungar till CNN.

Det finns dock två platser i Italien där lockningsknepen visat sig fungera. Staden Candela erbjöd nyinflyttade 20 000 kronor, vilket ledde till att flera dussin flyttade dit enligt borgmästaren Nicoala Fatta. Och i Ollolai på Sardinen erbjöd man också hus för cirka 10 kronor som redan har renoverats, ytterligare 20 ska snart överlämnas till nya ägare.

– Vi trodde inte att det skulle bli en sådan här succé, att folk skulle komma från Europa, USA, Brasilien och Australien för att bli grannar, säger vice borgmästaren Michele Cadeddu.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Italien

Bostadsmarknad

Resa | Italien

MER OM RESA

Staden som betalar dig för att flytta dit

Här kostar husen 10 kronor – vill sälja till kompisgäng

Italienska staden ger bort bostäder gratis

Grekiska ön betalar invånare för att flytta dit

Norska ön vill bli en tidsfri zon

Italienska städer att besöka på hösten

Förslaget: sätt upp en bom framför kända landmärket

Pärlorna du inte vill missa på Solkusten

Nya trenden: Nu vill alla resa miljövänligt

Så gör du för att fira nyår i Sydneys operahus

Nu blir det enklare att besöka kinesiska städerna

Ryanair tvingas betala miljonböter

Tyska turister portade från Venedig – efter kaffekok

Klartecken för nya tunneln under Alperna

Tillbringa en natt med Mona Lisa

Språkresor för vuxna: Vår äldsta hittills är en 92-åring

Venedig börjar med inträde

Spa i Baltikum – billigt, nära och lyxigt

Strejkhot på flera flygplatser i Europa

Drömjobbet: Tjäna över en miljon om året – för att vakta ö

Magiska vandringsleder och härliga sandstränder

Så lyckas du med husrenoveringen i Spanien

Himmel och helvete för sexbarnsfamiljen på jordenruntresa

Fem pittoreska byar att besöka i Italien