Mys med bärs och byråkrater i Tintin-land

17 bra tips i Bryssel

Fler svenskar än någonsin arbetar i Bryssel. Men man behöver inte vara EU-byråkrat för att njuta av denna dolda pärlas läckerheter.

Före detta Brysselbon Marko Wramén visar sina smultronställen.

DAG 1

10.00 Börja på torget (1 på kartan)

Det vackra 1600-talstorget Grand Place är en bra utgångspunkt. Njut av gillehusen innan du promenerar västerut till trendiga Rue Antoine Dansaert. Häromkring hittar du flera av Bryssels heta designers såväl som andra udda butiker och restauranger.

12.05 Skaldjurslunch på stående fot (2)

En favoritlunch är vid uteborden hos någon av fiskhandlarna på hörnan vid Place Sainte–Catherine. De Noordzee (Rue Sainte–Catherine 45) är populärast men Poissonerie ABC mittemot är lika bra. Jag brukar beställa de läckra (och billiga, cirka 25 kr per styck) pilgrimsmusslorna. Rue Antoine Dansaert 6.

www.archiduc.net

Bryssels mest kända man?
Bryssels mest kända man?

13.11 Kolla in Tintin (2)

Finns det minsta intresse för serier så ska du inte missa det nya Hergémuseet i Louvain-Le-Neuve (tåg tar 40–50 minuter).

www.museeherge.com

16.55 Drink med EU-byråkrater (3)

Gå ner till Place Luxembourg. Torget är fyllt av uteserveringar. Och eftersom EU-parlamentet ligger precis bredvid kryllar det av unga EUkrater som minglar, flörtar och lobbar i en salig blandning. Ta ett glas och njut av skådespelet.

18.58 Godbitar på löpande band (4)

Styr den kurrande magen mot roliga Comocomo. Här serverar man utsökta pintxos (baskiska tapas) som rullar förbi din plats på löpande band. 4Rue Antoine Dansaert 19

www.comocomo.be

21.14 Ta en öl till! (5)

Fortsätt kvällen med belgisk öl på trendiga baren Walvis (Rue Antoine Dansaert 209). Festa sedan till sent på jazziga l’Archiduc

DAG 2

10.18 Stans bästa frites (6)

Blev det sent i går kanske det känns lite slakt idag. Kickstarta dagen med en typiskt belgisk lunch hos Friterie Chez Antoine. Den här pommes frites-kiosken har rykte om sig att ha stans bästa frites. Beställ en stor strut (cirka 25 kr) med en rejäl klick majonnäs på toppen. Place Jourdan.

11.58 Njut av art noveau (7)

Fin fasad.
Fin fasad.

Med förnyad energi kan det sitta fint med en promenad till Cauchie House, ett av de vackraste Art Noveau-husen i en stad som är fylld av dem. Har du tur är det dessutom öppet. (oftast endast första helgen i månaden). Rue des Frances 5

www.cauchie.be

14.03 Cool doldisbar (8)

Men den egentliga anledningen att söka sig hitåt är en quirky doldisbar som charmat alla jag hittills provat den på. Gå in på Militärhistoriska museet och leta dig fram till flygplanshallen. Under vingspannet på en Junker Ju-52 gömmer sig museiflygklubbens bar. Stänger kvart i fem. Efteråt kan du åka upp till toppen av triumfbågen mitt emot.Jubelpark 3.

www.klm-mra.be

16.10 Bryssels bästa öl (9)

Hoppa på spårvagn 81 härifrån och kliv av på hållplats Horta. Nu är du en kort promenad från Chez Moder Lambic (Rue de Savoie 68, tel. +32 2 544 1699), Bryssels bästa ölbar. Detta enkla kvartershak serverar flera hundra sorters belgisk öl, men framförallt har de mycket kunnig personal. Så vet du inte vad du vill ha kan du låta dem guida dig genom belgaölens underbara universum.

18.05 Chokladfrossa! (10)

Gillar du inte öl kan du istället hoppa av tidigare på hållplats Janson och gå ner för backen till den nya chokladbutiken/fabriken Zaabär för provsmakning och delikat shopping.Chaussée de Charleroi 125.

www.zaabar.be

20.30 Ät italienskt (11)

Det finns ingen mat på Moder Lambic, bara ost, så hoppa på spårvagn 81 igen och ta den tillbaka till Janson och gå till en av stans trevligaste italienska restauranger, Cosi (Rue Americaine 95). Här har man utsökt pasta till rimliga priser. Vill du hellre gå på något riktigt flott ligger outtalbara La Quincaillerie (Rue du Page 45) runt hörnet.

www.lecosi.be

www.quincaillerie.be

23.46 Mingla vidare (12)

Fortsätt kvällen på någon av de många barerna i trevliga Chatelain-området, lilla trevliga Bistro Resto (hörnet Rue Americaine/Rue du Page), Le Chatelain (Place Du Chatelain 17) eller något av vattenhålen i korsningen Rue du Bailli/Rue Simonis.

Åka hit & runt

Flyg: SAS flyger från Arlanda från 1400 kr t/r och Brussels Airlines flyger från Bromma, Göteborg och Köpenhamn från cirka 1300kr t/r. Ryanair har återigen börjat flyga från Skavsta till Bryssel Charleroi (som ligger en timmes bussfärd från Bryssel) i slutet av oktober. Priserna är högst varierande, allt från några kronor till flera hundralappar enkel väg.

Leta flyg på:

www.destination.se

www.ryanair.se

Marko Wramén/text&foto

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN